След скандала 'Олимпик': Ралица Агайн вече не е зам.-председател на КФН (обновена)

Симона Костадинова 21 август 2018 в 13:27 6385 1

Депутатите освободиха Ралица Агайн от поста на зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Това стана след скандала с фалита на застрахователното дружество "Олимпик", който остави стотиците хиляди български автомобили без „Гражданска отговорност”.

Самата Агайн обяви, че подава оставка преди началото на извънредното заседание, на което депутатите ще обсъдят скандала с фалита на дружеството и срива на Търговския регистър.

Агайн коментира, че е имала "емоционален ангажимент" да подаде оставка, но не каза дали само един човек е отговорен за сегашната ситуация.

Малко след това председателят на парламента Цвета Караянчева също обяви, че Агайн е подала оставка, а заедно с нея с е внесла и доклад по случая. Депутатите поискаха зам.-председателят на КФН да представи съдържанието на документа в пленарната зала. От казаното от нея се разбра, че цените на застраховните на Олимпик не са били дъмпингови.

Вчера първо главният прокурор, а после и правителството обявиха, че вина за ситуацията, в която се намират клиентите на "Олимпик", има именно Агайн. Неин ресор е комисията е застрахователният надзор. Финансовият министър дори поиска оставката ѝ, въпреки че кабинетът няма право да я освободи. Решението дали да подаде оставка беше в ръцете на самата Агайн. Причината - според закона за Комисията за финансов надзор това може да стане само ако тя подаде оставката, ако е невъзможно да си изпълнява задълженията за повече от 6 месеца, ако е отсъствала без основателни причини в три или повече последователни заседания на комисията, и при установен конфликт на интереси.

Депутатите приеха и решение по казуса с "Олимпик". Според него външният министър Екатерина Захариева, финансовият министър Владислав Горанов трябва и Комисията за финансов надзор (КФН) да търсят възможности за оказване на помощ на клиентите на Олимпик.

Освен това още до 7 септември КФН трябва да предостави на НС доклад за осъществения от нея надзор върху дейността на застрахователя и направените от него вноски в Гаранционния фонд и информация за актуалното състояние на фонда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови