БСП след кризите с Търговския регистър и Олимпик: Кабинетът няма да завърши мандата си

OFFNews 21 август 2018 в 09:57 6741 4

"Със сигурност това правителство няма да изкара мандата си". 

Това каза зам.-председателят на БСП Деница Златева, като подчерта, че  в сегашната ситуация на политическа нестабилност в страната и кризите, в които влизаме постоянно, е нормално опозицията да иска предсрочни парламентарни избори. Тя коментира пред бТВ срива на Търговския регистър и скандала с фалиралото застрахователно дружество "Олимпик".

"В страната има две тежки кризи – вече десети ден Търговският регистър е сринат, много малка част от него работи, но все още нямаме информация, какво точно се е случило и какви мерки са предприети и над 250 000 българи останаха без застраховка Гражданска отговорност. Имаме смяна на директори, но ние искаме да бъде понесена и политическа отговорност с оставката на министър Цачева, защото Агенцията е подчинена на Министерство на правосъдието”, коментира Златева.

Златева подчерта, че още през февруари тази година Цачева е получила доклад от инспектората , в който се препоръчва да бъде потърсена дисциплинарна отговорност от Зорница Даскалова, но нищо не е последвало.

„Притеснява ни и сериозната некомпетентност от страна на Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията по отношение на основни изисквания за сигурност и управление на информацията. Те дължат много отговори”, каза тя.

Тя добави, че се надява скоро да стане ясно публично ясно какво точно е станало с Търговския регистър. "Надяваме се да получим и отговор каква е ролята на едно козметично студио в надграждането на Търговския регистър”, добави зам.- председателят на левицата. 

По думите й подобен тип обществени поръчки не са прецедент. Златева припомни, че обществена поръчка за доставка на ваксини, която бе спечелена от IT фирма, бе спряна наскоро. „Сблъскахме се с още една обществената поръчка, този път на МВР, за цялостен реинжинеринг на структурата на министерството”, обяви Деница Златева.  Тя добави, че това засяга нова структура, нова стратегия за МВР за почти 1,5 млн. лв. „Оказва се, че министерството, чрез академията на МВР, има редица проекти за повишаване на капацитета на служителите. Тази поръчка също е изключително странна, след почти 10- годишно управление на ГЕРБ и след като в МВР още има специалисти, които могат да свършат тази работа”, добави тя.

Златева заяви, че социалистите са притеснени от ролята на определени фирми в споменатите обществени поръчки. „Притеснява ни и сериозната некомпетентност от страна на Министерство на правосъдието и  Агенцията по вписванията по отношение на основни изисквания за сигурност и управление на информацията. Те дължат много отговори”, категорична бе тя.

От думите й стана ясно, че БСП ще подкрепи искането за оставката на зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, но тя не е достатъчна. „Над 200 000 добросъвестни граждани, които са направили своята застраховка в ЗК „Олимпик”, не могат да разчитат само на едно прессъобщение на сайта на КФН. Каква е ролята на държавата в този случай, защото информацията, която имаме, е, че са внасяни средства и в Гаранционния и в Обезпечителния фонд”, попита тя. 

Вчера първо прокуратурата, а след това и правителството обявиха, че Агайн носи отговорност за ситуацията с клиентите на Олимпик. Финансовият министър Владислав Горанов пък поиска оставката й, но кабинетът няма право да я освободи от поста й в независимия регулатор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

4

Синия гол шаман

21.08 2018 в 15:48

Тази женица има вид на охранена кукумявка.

12001

3

Севтопол

21.08 2018 в 11:59

Уважаема другарко, както видяхме всички през последните девет години, прекъсването на един мандат води просто до започването на следващия,така че упражнението е безсмислено, а увереността ви е доста хлъзгава. Пожелавам ви успех извън политиката, на вас и на останалите ви другари.

12024

1

Тези са винаги готови да вземат властта. Като пионерчета са ... Друг е въпросът след като я вземат, после какво се случва - я държавата фалира, я масови протести, я луканова зима, я виденова зима. Никога не съм харесвал ГЕРБ и никога не съм гласувал за тях, но основната причина да управляват толкова дълго е точно, че имат за опозиция тези ламери ...

 
X

Подкастът на OFFNews