След изборите коалицията ПП-ДБ приключва и ГЕРБ се връща на власт, смята отцепникът от 'Да, България'

С поведението си ПП-ДБ показват, че не искат да спечелят местните избори, твърди той

OFFNews 12 септември 2023 в 13:34 2969 2

Николай Янев, бивш областен председател на „Да, България“ в Пазарджик

Снимка FB/ Николай Янев

Николай Янев, бивш областен председател на „Да, България“ в Пазарджик

"След местните избори коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" ще приключи и ще върне ГЕРБ на власт. Даже не знам дали този резултат не е търсен.  (...) С поведението си ПП-ДБ показват, че те не искат да спечелят тези избори."

Това заяви пред БНР Николай Янев, който вчера обяви, че напуска поста си като областен председател на партия "Да, България" в Пазарджик, като се аргументира, че е заради "пълното разминаване с принципите и ангажиментите, които "Да, България" и "Демократична България" са поели към избирателите си.

"Не знам дали неуспехът на местните избори не е търсен от ПП-ДБ. Това, което наблюдавам и в други градове - начинът, по който се обявяват кандидатури и по който се пренебрегват хора, които имат по-големи шансове. С поведението си ПП-ДБ показват, че те не искат да спечелят тези избори", каза днес той.

Николай Янев заяви, че така и не е бил убеден от ПП, че са "носители на промяната". Той разказа, че ПП са разговаряли със структурите на ДБ в Пазарджик само веднъж - веднага след парламентарните избори.

Янев е категоричен, че никога не е искал да бъде кандидат-кмет на партията и че не това е причината да напусне. Той уточни, че в Пазарджик е било постигнато споразумението ДБ да може да издигне човек на четвърта позиция в списъка с кандидати за общински съветници.

Бившият областен председател на "Да, България" в Пазарджик пита защо народните представители от ПП-ДБ, избрани от Пазарджик, идват в района "само за да си правят снимки и рекламни истории". Той коментира, че не може да си обясни поведението на лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов. Според Янев поведението на националното ръководство на "Да, България" определено се е променило откакто са се коалирали с ПП. По думите му промяната е негативна - няма никаква комуникация с местните организации, нещата се правят трудно и в последния момент.

"Лично аз с Христо Иванов не съм говорил от четири месеца. Не знам защо - може би, защото не съм послушен", каза още Николай Янев.

Ден преди публикацията на Янев във Фейсбук ДБ реши да се яви почти в коалиция с "Продължаваме промяната" на предстоящите избори. Изключение прави само Бургас, където двете кандидатури - Константин Бачийски (издигнат от ПП) и Димитър Найденов (от ДБ), ще бъдат издигнати с инициативни комитети.

Напрежение имаше и при излъчването на номинации в други областни градове - във Видин например ПП държеше на номинацията на отцепника от ИТН Иво Атанасов и не подкрепи кандидатът на ДБ - Любен Иванов. В Русе и Пловдив заради натиск от ПП също не бяха издигнати харесвани кандидати като Иван Белчев и Манол Пейков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

2

Stoyancho

13.09 2023 в 12:18

Това разцепване на ПП- ДБ не е нещо неочаквано.

1017

1

IvoIvo

13.09 2023 в 11:46

Ама хич няма да се изненадам ако излезе така...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки