Скъпите цигари скачат по-бързо, носим в джоба до 40 свити ръчно

Симона Костадинова Последна промяна на 02 октомври 2015 в 10:51 3999 1

Увеличава се акцизът за горивата, използвани за отопление. Освен това скъпите цигари ще поскъпват по-бързо от останалите.

Това приеха депутатите на първо четене с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Текстовете бяха приети с 81 гласа "за", 7 "против" и 12 "въздържал се".

Целта на увеличаването на акциза на цигарите е от началото на 2018 година да се достигне минималният акциз от 90 евро на 1000 къса, което е изискване на Брюксел.  За да може ниският клас цигари да поскъпва по-бавно, се правят промени в съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите. Според управляващите така ще се постигне постига баланс между приходите за държавния бюджет и минималното увеличение на цените на цигарите от най-ниските ценови категории.

Те смятат още, че тази мярка ще доведе до намаляване на потреблението на контрабандни цигари.

Освен това се забранява притежанието или пренасянето на повече от 40 ръчно свити цигари или на такива, изработени от заготовки с филтър. За нарушаване на забраната е предвидена глоба. За физическите лица тя е от 100 до 500 лева, а за еднолични търговци и юридически лица - е от 2 000 до 10 000 лв.

Увеличаването на акциза на горивата за отопление е за да се прекъснат възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение, а като моторно гориво.

Със закона се предлага и възможността за пълненето на втечнен нефтен газ (за който акцизът е заплатен) в бутилки, предназначени за използване като гориво за отопление. Така се премахва забраната за пълнене на втечнен нефтен газ в бутилки, различни от бутилките за газови уредби за автомобили, в бензиностанции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2015 в 11:50

....Това е селото на баба ми, това е магистралата до морето, това е новата ми вила... Не може да е така навсякъде, но ако купувате моята акцизна стока така ще бъде навсякъде (за личните ми вили де, какво ми пука за пътищата и площадите на плебеите)!
И един мармот завива шоколада в станиол...
Ай стига глупости! Ако спрат контрабандните канали тутак си ще секнат едни мнооооого сериозни приходи в едни черини каси, а пък като секнат те, няма да има ни за джоба ни за предизборни кампании... Така че ЗА БОГА БРАТЯ, НЕ КУПУВАЙТЕ!!!