Скандал със Скопие след изказвания за ''македонци в българската конституция''

OFFNews 06 март 2024 в 21:02 5223 2

Стево Пендаровски

Снимка Президентство на РСМ - пресцентър

Стево Пендаровски

Политически изказвания в Скопие за "вписване на македонците в българската конституция" провокираха скандал между България и Северна Македония.

Днес в Министерството на външните работи е извикана на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония в София Агнеза Руси Поповска.

Поводът - "скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения" по отношение на България.

МВнР категорично възразява "срещу опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания" за президентския и парламентарния вот там.

Какво говорят в Скопие?

"Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията? С правителството? В българското правителство днес ключов фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 г. договора за приятелство и добросъседство. И сега този човек трябва са каже, че този договор не съществува, дайте да направим нов, който е по-добър за македонците? Не вярвам в това. И трябваше по такъв пародиен начин да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция трябва тя да бъде променена, защото в нея няма малцинства. Не мисля, че и световните сили могат да променят българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света”, заяви в понеделник президентът на Северна Македония и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски.

„България е подписала международната Конвенция за защита на правата на малцинствата. България има съдия в Страсбург. Какъв президент сте вие, какви национални и държавни интереси защитавате, ако казвате, че присъдите от Съда за правата на човека в Страсбург се отнасят за нас, но не се отнасят за другите. Всички съседни държави имат малцинства, но ние ще се откажем от нашето, ще забравим за преброяванията в България, ще забравим за училищата в България, ще забравим за библиотеките и театрите за македонците в България”, заяви кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ за президент Гордана Силяновска.

"За пореден път приканваме политическия елит в Северна Македония да проявява необходимата политическа зрялост, да даде конструктивен принос за изпълнение на поетите политически ангажименти в рамките на компромиса от 2022 г. и стриктно да съблюдава Договора за добросъседство от 2017 г. Това е единствената възможност за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на страната в полза на нейните граждани" - призоваха днес от външното ни министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

06.03 2024 в 22:04

Не искат в ЕС?! Добре. (ジ)

2099

1

Mateevk

06.03 2024 в 21:49

Ей, откъде го измислихте това македонско малцинство само в България? Аз също съм част от него, но като потомък на македонски българи от Кукуш и сега искам македонски паспорт и право да гласувам в РСМ! Пиринска Македония е само малка част от голямата Македония, Вардарска Македония е втората по големина, а най-голяма е Егейска Македония, откъдето са корените ми. Македония е на всички македонци!
 
X

Да помогнем на украинските деца!