Симов: БСП да се коалира с АБВ? Това е като въображаем приятел

Спечелихме битката за преференциите, но има още много неща да се направят, подчерта социалистът

OFFNews 19 февруари 2019 в 08:37 2105 0

Снимка Архив

БСП няма да се коалира с АБВ, това е несериозно. Да се коалираш със самия себе си, това е като въображаем приятел. При това АБВ успешно се е свело до трима или четирима души. 

Това заяви депутатът от БСП Александър Симов по Нова тв. Дебатите по Изборния кодекс бяха проведени по касапски начин, каза още той. 

Най-важният въпрос за българската демокрация е изборите да бъдат честни и гласът на всеки да бъде отчетен, подчерта народният представител от ПГ на "БСП за България". Той обясни, че по време на дебатите по Изборния кодекс, продължили 16 часа в пленарна зала, освен битката за преференциите, левицата е изтъкнала още няколко важни условия за честността на вота - машинното гласуване; в комисиите да се гласува с 2/3 мнозинство, както досега, а не с обикновено 50+1; възможността за касационна жалба до Върховния касационен съд.

"Спечелихме битката за преференциите, но има още много неща, които трябва да се направят, ако искаме да успокоим гражданското общество. То не случайно реагира на цирковете, които разиграват ГЕРБ и Борисов", заяви социалистът. Той подчерта, че вчера се е провел граждански протест пред НС на хора от целия политически спектър. "Те се събраха, за да кажат, че имат изострена чувствителност към изборните правила", каза депутатът.

Александър Симов подчерта, че до онзи ден ГЕРБ са приемали предложението на ДПС за повишаване на прага на преференциите, с което те стават недостижими. Според него от думите на Цветанов е станало ясно, че има договорка с ДПС да работят заедно, за да приемат правилата, които те искат "Сега вече ГЕРБ не приемат предложението за преференциите. Този политически стил, лично аз, не го разбирам. Това е цирк", категоричен бе той. Симов подчерта, че пред очите ни е било извършено едно посегателство над демокрацията и БСП е била единствената парламентарна сила, която му се е противопостави в пленарна зала. "По важните теми ГЕРБ и ДПС бяха тандем и това се вижда по гласуването им в зала", коментира той.

Не участваме в политически договорки. Правим това, което смятаме за правилно. Поведението на останалите партии е техен проблем. За нас в момента най-важното е да демонстрираме, че в парламента има сила, която ще се  противопоставя с всякакви средства на всички опити за беззаконие, заяви още Симов по повод напускането на народното събрание на депутатите от левицата. 

За БСП най-важните въпроси са два – да се представи добре на вота и да направи така, че изборите да бъдат честни”, заяви още депутатът от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!