Сидеров отново поиска несъществуващия имунитет на Плевнелиев

Юлиан Христов 13 февруари 2014 в 13:47 3161 14

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е подготвил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу президента Росен Плевнелив, като за пореден път призова държавният глава да се откаже от имунитета си. 

В документа се посочва, че има съмнения за обвързаност на Плевнелиев с офшорни дружества, базиращо се на информации, появила се в медиите, които, според Сидеров, трябва да бъдат проверени от компетентните органи.

В сигнала се посочва, че са налице съмнения за обвързаност на Росен Плевнелиев с офшорни дружества, базиращи се на информации в медиите, които следва да бъдат проверени от компетентните органи. В сигнала се споменава още сделката за закупуване от Плевнелиев на имот в Гърция през 2007 г. и се иска проверка на произхода на средствата, дали са декларирани и платени всички данъци за тях. В сигнала са посочени и информации за плащания на суми от 20 000 до 50 000 лв. от фирма към Плевнелиев в брой.

"Не може да искаме имунитета на президента, но ще го призовем да си даде имунитета като знак, че всички в България са равни, че някои хора не са над останалите", обяви атакистът Десислав Чуколов преди да влезе в Президентството за редовната политическа консултация на Росен Плевнелиев с парламентарно представените партии.

По Конституция президентът няма имунитет, а законът не дава закрила на български граждани за престъпления от общ характер. Според основния закон на републиката президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията си по време на мандата. Плевнелиев може да бъде разследван от прокуратурата в качеството му на министър назад във времето. В качеството му на президент обаче той може да бъде обвинен само с решение на Народното събрание - предложение за това се прави от 1/4 от народните представители, а 2/3 от депутатите трябва да приемат това предложение. След това решението отива в Конституционния съд, който трябва да прецени дали президентът е нарушил Конституцията или е направил държавна измяна, за да бъде отстранен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!