Сидеров даде имунитета си в последния момент

Нели Чолашка 26 ноември 2014 в 10:45 1855 9

Волен Сидеров

Волен Сидеров е депозирал сам отказ от депутатския си имунитет в деловодството на парламента в последния момент, в който можеше да се откаже доброволно.

На 12 ноември главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутатите Цветан Цветанов от ГЕРБ, Волен Сидеров от "Атака", Георги Свиленски, Димитър Димитров от БСП, и на Илия Илиев от ДПС.

Всеки от тях има 14 дни да си даде доброволно имунитета, в противен случай искането на Цацаров се гласува в зала. 

Всички депутати, освен Сидеров, се отказаха от имунитета си почти веднага. Днес - 26 ноември, беше последния ден за доброволен отказ и Сидеров чака до последния момент.

Имунитетът на Цветан Цветанов е поискан заради 3 наказателни производства срещу него за престъпления по служба в качеството му на министър на вътрешните работи (чл. 202, ал. 2 от НК - присвояване; чл. 285 във връзка с чл. 387, ал. 2 от НК – длъжностно престъпление, и чл. 288, предл. 2 от НК – лично укривателство).

Имунитетът на Волен Сидеров е поискан на основание внесен обвинителен акт за хулигански действия (чл. 131, ал. 2 от НК – причиняване на телесна повреда на длъжностно лице).

Имунитетът на Георги Свиленски е поискан за това, че същият е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети (чл. 219, ал. 4 от НК – умишлена безстопанственост).

Имунитетът на Илия Илиев е поискан за това, че срещу него се води досъдебно производство за данъчни престъпления (чл. 255, ал. 3 от НК – укриване на данъци).

Имунитетът на Димитър Димитров е поискан за това, че същият е обвиняем за това, че противозаконно повреждане на ипотекирано имущество (чл. 216, ал. 1 от НК – унищожаване и повреждане на чужди вещи).

Цацров поиска и имунитета на Сергей Станишев, който в момента е евродепутат, срещу който се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация.

Главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета на евродепутата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!