Станишев и Цветанов ще се откажат от имунитета си

Offnews 12 ноември 2014 в 14:50 2344 0

Депутатите Цветан Цветанов, Георги Свиленски и Илия Илиев са готови сами да си дадат депутатския имунитет.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в парламента за свалянето на имунитетите на шестима души, сред които и Сергей Станишев, който в момента е евродепутат.

Изпратил съм писмо до главния прокурор в деня, в който положих клетва, с молба колкото е възможно по-бързо да се поиска имунитетът ми и той ще бъде даден от мен по собствено желание. Тук няма драма, каза пред журналисти в парламента Цветан Цветанов. Срещу бившия шеф на МВР има заведени три дела, в едно от които той получи 4 години затвор. Днес трето дело срещу Цветанов беше спряно в съда, защото ексминистърът се ползва с депутатски имунитет. 

Депутатът от ДПС Илия Илиев също декларира, че е готов сам да си даде имунитета. Той му беше поискан за това, че срещу него се води разследване за данъчни престъпления. 

Изобщо не се притеснявам, нека да си върви разследването, коментира той.

Георги Свиленски от БСП настоява да се разкрие истината и затова сам ще си даде имунитета, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на партията. Според искането на главния прокурор Свиленски е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети. Преди да стане депутат, той е участвал в борда на общинското дружество "Софийски имоти". 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатът от "БСП лява България" Димитър Димитров не бяха открити за коментар.

От кабинета на Сергей Станишев в Брюксел разпространиха негово писмо, от което става ясно, че той иска от президента на Европейския парламент Мартин Шулц да му съдейства за сваляне на имунитета, тъй като в правилника на Европарламента не е предвидена процедура за самостоятелно отказване от имунитет. 

"Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени“ документи, започнато по чисто политически причини. Престои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си.

Запознат съм с Правилника за дейността на Европейския парламент и, за съжаление, той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален. Правилникът на българското Народно събрание дава тази възможност и аз в два поредни мандата се възползвах от нея.

Моля за Вашето съдействие за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на Европейския парламент процедура. Аз самият ще съдействам с всичко необходимо както на службите на Европейския парламент, така и на българските институции", се казва в писмото на Станишев до Шулц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови