Ще премахне ли българската администрация антивирусния софтуер 'Касперски'?

Александра Маркарян 25 март 2022 в 11:17 3218 0

Божидар Божанов

Снимка БТА/Владимир Шоков

Божидар Божанов

Ще премахне ли българската администрация антивирусния софтуер "Касперски" в синхрон с препоръката на германската агенция за ИТ сигурност заради възможна уязвимост. Този въпрос коментира вчера в кулоарите на Народното събрание министърът на електронното управление Божидар Божанов, а вечерта внесе още уточнения чрез личния си профил във Фейсбук.

"Срещу Касперски има обвинения отдавна. Те не са били подкрепени с конкретни инциденти, но това не значи, че опасност няма. В света на киберсигурността човек трябва да е свръхвнимателен и да допуска най-лошото.

Алтернативни доставчици на антивирусен софтуер (и други услуги от Касперски) има достатъчно. Въпросът е, обаче, колко бързо може администрацията да премине към тях. Да, има и безплатни, но те също изискват инсталация и поддръжка. Хроничната липса на ИТ експерти в администрацията прави тази задача по-трудна отколкото да си инсталираме нова антивирусна на домашния компютър.

Именно затова вчера казах, че няма да е адекватно да кажем на всички от утре да деинсталират Касперски, защото ги излагаме на много повече риск. Вероятността руските служби да нахлуят в офиса на Касперски (която формално не е руска компания и основният им център за данни е в Швейцария), те да разработят backdoor, който да изпратят до всички клиенти, той да започне да ексфилтрира данни и някой firewall някъде да не го хване, е много по-малка, отколкото някой да отвори заразен документ от имейл.

С оглед на тази оценка на риска сме внимателни с мерките. Ще препоръчаме да се търсят алтернативи, но към момента нямаме причина да го правим "на пожар", пише Божидар Божанов.

"Заради войната в Украйна рискът от кибератаки от Русия се счита за по-голям. Облачните услуги на софтуера трябва да поддържат постоянна, криптирана връзка със сървърите на производителя. Следователно доверието в надеждността и самозащитата на производителя е от решаващо значение", написа в предупреждението си германската разузнавателна служба.

Нидерландия забрани използването на руската антивирусна програма „Касперски“ още през 2018 г., когато правителството реши, че руският антивирусен софтуер няма да се използва „заради гарантиране на националната сигурност“. Към 2018 г. дори и американското законодателство беше вече забранило ползването на софтуера за защита с мотиви, че компанията има връзки с руското правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови