Шефът на СОС: Години наред никой не поиска да спаси паметника край НДК

OFFNews 09 юли 2017 в 16:56 10566 1

Снимка Георги Палейков / Булфото

С цената на реална опасност за здравето на случайно преминаващи граждани и с щети за стотици хиляди левове, демонтажът на последната пластика от паметника до НДК е временно спрян. Документи от 80-те години на миналия век и експертизи от 2003 и 2011 г. категорично показват, че конструкцията е компрометирана, след като още при строителството й са направени пропуски и е останала недовършена.

Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по повод палежа при паметника край НДК.

Решението на Столичния общински съвет, което се изпълнява, е скулптурите да се демонтират внимателно, за да бъдат запазени и спасени, въпреки компрометираната конструкция. На този фон коктейлите със запалителна течност ясно показват разликата в подходите и ценностните позиции, каза шефът на СОС.

Заради истината е важно да се знае, че решението на Столичния общински съвет за демонтажа беше взето през 2014 г. За тези две години нито един инициативен комитет не се ангажира със запазването му, както това не се е случило и през целия период на неговото същестуване. За сметка на това днес се прави опит той да остане в този си вид с коктейли "Молотов" и палеж, коментира още Елен Герджиков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови