Сезираха КФН срещу Бойко Борисов заради изявлението му за Неохим

Александра Маркарян 18 август 2022 в 12:12 8669 18

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Бойко Борисов

Владислав Панев внесе сигнал срещу Бойко Борисов в Комисията за финансов надзор (КФН).

Причината е изявленията на лидера на ГЕРБ за димитровградския торов завод "Неохим" на 13 август. След посещение на място той заяви, че заводът затварял заради скъпия газ, че там имало масови уволнения. Първото се оказа манипулативно - заводът затваря през лятото, но за ремонт. Не само, че не е пред фалит, а е с рекордна печалба от 75 милиона лева за първото шестмесечие на 2022 г. Уволнения няма - установи ГИТ.

Всички тези приказки обаче влияят на предприятието, тъй като акциите на дружеството се търгуват на фондовата борса и коментарите биха могли да повлияят на цената им.

"Преди малко внесох сигнал в Комисията за финансов надзор за посещението на Бойко Борисов в димитровградския торов завод "Неохим" в събота - информира днес Панев от "Демократична България", бивш депутат.

"Акциите на дружеството се търгуват на фондовата борса, а изявленията на Борисов и на местните директори за състоянието му са в директно противоречие с последната официално подадена информация до инвеститорите за печалба от над 75 млн. лева за първите 6 месеца на годината" - пише още бившият депутат и разяснява: "Има си ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за борсово търгувана компания, която може да оказва влияние на цената ѝ. Той не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик. И то апокалиптични такива - за принудително спиране на работа (от сайта на "Неохим" се вижда, че става въпрос за планов ремонт, който се извършва всяко лято), за масово освобождаване на работници и т.н.".

"Капиталовият пазар е стълб за развитието на всяка успешна икономика. Дълго време беше неглижиран от ГЕРБ, като Владислав Горанов говореше, че за него по-важен е пазара на череши в Кюстендил. Изявленията от събота са доказателство, че нищо не се е променило. Да, инфлацията и поскъпването на суровините се отразяват тежко на голяма част от индустрията. Вероятно и печалбата на "Неохим" ще падне. Но си има правила за информиране на пазара и те трябва да се спазват. Бойко Борисов не е над закона" - завършва Владислав Панев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

17

ob1

19.08 2022 в 09:24

Аха, значи когато тиквата е осъден, съдиите са корумпирани; когато обаче решенията ти изнасят, съдиите са си перфектни.
Сашке, сашке...

-1655

15

ob1

18.08 2022 в 22:10

Напишете ги тия лозунги и го разведрявайте по време на разходките в централния софийски. Освен ако не сте от антуража му, тогава ще сте вътре с него :)
Не отговорихте за присъдите на лъжливия банкянски нерез.

-1655

11

ob1

18.08 2022 в 16:46

Кви конституции, кви лъжци и КС?!? Статията е за банкянското говедо, което лъже всеки път като си отвори устата.
Айде недей с whatabout-измите си!
Кажи сега Боко осъден официално лъжец ли е или не и защо го крепиш!
Даже и за трол не ставаш...

1687

10

Пенчо Прикарчин

18.08 2022 в 16:42

И аз съм за тотален игнор на недоразумението Боеко, но Панев е прав в случая. Също така съм за тотален игнор и на подрепящите го тролетарии и ботовете.