Съсипа ли Промяната Неохим, както внушава Борисов? Не, на рекордна печалба е

Александра Маркарян 14 август 2022 в 18:33 7522 10

Владислав Панев си говори с Пламен Абровски в пленарната зала на Народното събрание.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Владислав Панев си говори с Пламен Абровски в пленарната зала на Народното събрание.

"Промяната уби България. Аз не знам и няма специалист в света, който да каже как работи такъв модел, в който трябва да дотираш тока, газа, нафтата, водата с 10% данъци. Но перфектната буря, която ще ни занули докрай, започва догодина."  Предвещанието направи бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в явно предизборно посещение в торовия завод в Димитровград "Неохим", който спирал - по думите му - заради високата цена на газа. Допълни, че такава държава не можел да управлява, сякаш току-що някой му я е предложил.

Явно усъмнил се в достоверността на внушението от приказките на Борисов Владислав Панев ("Демократична България") проверил състоянието на изобразения като умиращ торов завод. И какво се оказало? Заводът е на рекордна печалба.

Ето какво пише Панев днес:

"Вчера Бойко Борисов направи рейд в Димитровград, където обясни в каква криза е вкарал предишния кабинет местния торов завод "Неохим". Стана ми интересно в каква и отворих отчета му за първите 6 месеца на 2022 година. Печалба от 75 млн. лева (рекорд за дружеството за всички времена), близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. Приходите растат близо тройно (защото поскъпват и природния газ, и амониевата селитра, която произвежда "Неохим"). Разходите за заплати са 12 млн., с осигуровките 15 милиона. Няма и 4% от обема на приходите.

Вижда се, че конюнктурата за "Неохим" е била повече от отлична".

Той коментира и затварянето на завода - затваряне не завинаги, а за ремонт:

"Между другото обикновено през лятото завода затваря за ремонт. Чух се със собственика (познаваме се, роден съм и съм живял доста години в Димитровград), според когото тази година са нямали такива намерения, но цените на газа наистина ги удрят. Заради масирания внос на азотни торове, на който не може да устои".

"Иначе единственият конкурент на "Неохим" - девненския "Агрополихим" обяви, че работи на пълен капацитет след 50-дневно прекъсване за модернизация. Той обаче инвестира в терминал за внос на амоняк, така че не е зависим въобще от природен газ. Така без да моли държавата за нещо, продължава да печели. ... Значи който инвестира, си произвежда и не се оплаква от внос на конкурентна продукция", добавя бившият депутат.

"А защо Борисов реши да прави кампания в родния ми Димитровград? Ми много просто. Собственикът на завода Стефан Димитров миналата година беше кандидат за депутат на ГЕРБ и за малко да влезе в парламента. Няма лошо, ама чак да фалира, след като е спечелил 75 млн. лева за шестмесечието, не знам" - завършва публикацията си Панев и прилага документи за справка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

10

dolivo

17.08 2022 в 22:16

ех, просто човече

6386

7

Zlatko

15.08 2022 в 06:39

Ако някой още ми обяснява, че Тиквата, ДПС, дъртите БСП и други малки придатъци са били врагове……. Борбата и театъра им беше, кой да държи кацата с мед и да дава на другите, колкото прецени.
За 30 години, основната цел беше да се краде и опростачи нацията, ами получи им се - народа гласува за един от тях. Лошото е, че пак ще има такива, които да гласуват за него.

4738

6

Того

15.08 2022 в 05:08

Бянкянската Бриджит Бардо е прост, но тези които го следват са още по-прости.

22548

5

dolivo

14.08 2022 в 20:30

псевдоним Красимир, спирай с тези глупости, рупор на Герб и Русия такъв

12073

3

IvanofRumen

14.08 2022 в 19:52

Този лъжец, крадец за 12 години съсипа България и изгони милиони сега вместо да е до живот в затвора продължава да облъчва електората си с лъжи.

9347

2

Анализи

14.08 2022 в 19:31

Газпромович Борисов стана за посмешище за умните хора, но той знае, че простите не четат. Но време е простите да разберат, че когато ги управлява простак винаги ще живеят в кочина, а това и най-простите не искат.

22548

1

dolivo

14.08 2022 в 18:37

Борисов е трагедия

Но не подценявайте силата на стария трол - с идол Берлускони в рамка на стената му