Местан предупреди за ново задкулисие на „антиевропейския сговор“

OFFNews 04 ноември 2014 в 16:01 3338 22

Управление с подкрепата на Патриотичния фронт означава антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС.

Това каза след консултациите при президента лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него новото управление чисто аритметически не може да бъде двупартийно и то трябва да разчита на подкрепата на Патриотичния фронт, а това създава риск „България за първи път да се отклони от своя цивилизационен избор“. По думите му аритметическия сбор от ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и АБВ представлява безпринципно управление.

„Няма да мине опитът да се представи това управление като чисто дясно, защото е четири партийно управление по своята същност и няма как да се получи опитът Патриотичният фронт да се представи като модерен патриотизъм или нещо по различно от „Атака“, коментира Местан пред журналисти.

Той припомни, че ДПС няма амбициите да е част от управлението, но каза също, че „никой, по никакъв повод няма да види ДПС в какъвто и да е формат с национал-популистки антисистемни партии“.

„Заявихме на г-н Плевнелиев, че тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийно коалиционно малцинство, а по същество това е кабинет и управление на четирипартийното парламентарно мнозинство. За нас този аритметически сбор между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ е не просто безпринципен аритметически сбор, а представя един откровен антиевропейски, антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС”, заяви Местан.

Местан каза, че отговорното поведение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов би било съставянето на правителство с Реформаторите, което да търси по определени теми подкрепата на ДПС в парламента.

„Ако изборът на г-н Борисов и Реформаторите е в посока на Патриотичния фронт, то това е отговорност на тези политически сили“, каза още Местан.

Според лидера на ДПС има опасност от "ново задкулисие, един нов параван – параванът на идеологемата за добрите, които могат да си позвлоят всчико, които да могат да правят това, което са правили техните предшественици, но то вече ще е добро и няма да бъде продложено на критика."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!