САЩ и България разработват обща пътна карта за отбрана до 2030 г.

Георги А. Ангелов 07 януари 2020 в 15:53 2642 0

Снимка Посолство на САЩ в България

Красимир Каракачанов се ръкува с Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ.

Посланикът и официални лица от Департамента по отбраната на САЩ работят по разработването на американско-българската Пътна карта 2020 - 2030 в сферата на отбраната заедно с министъра на отбраната.

Това съобщиха от посолството на САЩ в София, след работен обяд с представители на американското и българско военно ръководство и посланик Херо Мустафа. На обяда е обсъдено да се даде ход на развитието на 10-годишен двустранен план за отбрана. На срещата са присъствали министъра на отбраната Красимир Каракачанов и Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ в Департамента по отбраната. Делегацията постигна съгласие по основните точки на българо-американската Пътна карта 2020-2030 г. и бърз график за нейното изпълнение, съобщават от посолството.

“Пътната карта 2020-2030 г. ще даде насоки на българското и американското ръководство в техните съвместни усилия за по-нататъшно развитие на способностите на Българската армия чрез фокусиране на усилията за сътрудничество в областта на сигурността, особено в сферата на отбранителните институции, ситуационната картина на морското пространство, киберсигурността и модернизацията на въоръжените сили на Република България. Екипите по прилагане на стратегията изготвят за преглед проект на Пътната карта през април, а военното ръководство има за цел да подпише окончателна версия в София през септември”, съобщиха още от посолството.

За сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната, регионалната и глобалната сигурност се договориха президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов при визитата му във Вашингтон в края на ноември.

В съвместното изявление на двамата се казваше, че Съединените щати оценяват високо лидерството и ангажимента за споделяне на финансовата тежест на България, чиито разходи за отбрана надхвърлят два процента от БВП тази година. България също така планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 година. “Нашите въоръжени сили са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност”, се казваше още в съвместното изявление.

В първото публично изявление на посланик Херо Мустафа тя декларира, че САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за отбрана и за осигуряване на достъп до високоразвити американски технологии за отбрана.

Смята се, че срещата на Тръмп и Борисов стана възможна следа като правителството реши да купи 8 нови многоцелеви изтребителя Ф-16 от САЩ за 1,25 млрд. долара. Шест от самолетите ще пристигнат в България през 2023 г., останалите два през 2024 г. В цената е включено и въоръжение, навигация, поддръжка и обучение на пилоти и инженерен състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews