Съдебната реформа може да се случи и отвъд промените в Конституцията, смята Митов

OFFNews 16 декември 2015 в 10:52 2658 1

Съдебната реформа може да се случи и отвъд промените в Конституцията, смята Митов

Въпреки така приетите промени на Конституцията, оттук нататък може да се направи всичко и отвъд тези промени. Това коментира пред Нова тв външният министър Даниел Митов. По думите му реформите в съда тепърва ще се случват и то не защото има натиск от страна на Европейската комисия, а защото хората го искат.

"Правосъдната реформа не е приключила. Съдебната реформа е важна за България по много причини. Тук не става въпрос за външен натиск от Европа. Ние го искаме, хората го искат и няма как да не се продължи по този път", каза Митов. По думите му, идеи за съдебната реформа, които преди години са звучали абсурдно, сега пробиват и имат своя израз. "Може би не всичко да е станало така, както би трябвало, но в крайна сметка има някакъв напредък. Всичко може да се реши и отвъд конституционните промени", обясни той.

По думите му той е работил добре с бившия правосъден министър Христо Иванов, който е направил своя избор, след като не се е разпознал в гласуването в парламента. "Той има своето основание и право да направи това, което направи. Но така или иначе за мен тази битка трябва да продължава да се води", допълни Митов.

Външният министър контрира мнението на френския посланик Ксавие дьо Кабан, който изяви разочарование от оставката на Христо Иванов и според когото съдебната реформа остава под въпрос. "Това нещо не може да се каже преди да е ясно кой е следващият правосъден министър и какво ще се прави оттук нататък", каза Митов.

Отказа да коментира твърденията на Иванов за това, че премиерът Борисов му е заявил, че ще минат само тези промени, които са съгласувани с главния прокурор Сотир Цацаров. "Плюс това аз да се превръщам в говорител и коментатор на съдебната реформа е отвъд това, което се очаква. Сега е важно кой ще е следващият правосъден министър и реформите да се продължат. Битката трябва да продължи", каза Митов и уточни, че това може да мине и през предоговаряне на коалиционното споразумение. "Ще видим какво ще бъде записано тепърва", допълни той.  

Митов не отговори като министър на ГЕРБ или на Реформаторския блок се възприема. "Аз съм с ясна политическа биография. Аз съм човек, който винаги е заставал на определени позиции - проевропейски, протрансатлантически и така ще продължавам и за в бъдеще. Имам ясен мандат за това, имаме чудесно разбирателство с премиера по темата. Мисля, че всичко което съм правил до момента се разпознава от десните избиратели като правилно, като нещо, което те искат да виждат във външната политика на България и нямам никакви колебания по темата", обясни той. 

Митов коментира и отношенията с Турция. "Искаме или не, Турция е наш съсед и ние трябва да работим заедно. С нея работим добре за овладяването на бежанския поток", заяви той. 

По думите му в този момент Европа е длъжна да помогне на Турция за бежанците: "Сега трябва да направим така, че външните граници на ЕС да бъдат строго охранявани. България се справя прекрасно с това и ние непрекъснато получаваме положителни оценки".

"Трябва да започнем да разграничаваме бежанците от икономическите имигранти. Трябва да помислим за връщане на хора обратно. Великобритания прави това от години", изтъкна той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови