"Събрахме с 820 млн. лева повече приходи, свършихме си работата на 30%"

Симона Костадинова 25 март 2015 в 19:41 2155 8

Премиерът Бойко Борисов

"820 млн. лева имаме повече към вчера спрямо същия период на 2014 година. Доста пари са на пръв поглед, но ние имаме да пълним дупка от 2,5 милиарда. Тоест, на 30% сме си свършили работата".

Това е казал премиерът Бойко Борисов на министрите си по време на днешното правителствено заседание, става от стенограмата на Министерския съвет.

"Оттук нататък всичко, което изкарваме повече, ще влиза за попълване на дупките от „експеримента Орешарски“ година и половина в бюджета", заяви премиерът като допълнил, че от постигнатите резултати е на мнение, че до края на годината могат да бъдат събрани с 1,6 млрд. лева повече от миналата година.

Според Борисов допълнителните средства, които влизат в държавния бюджет, били събрани "без много да се шуми, без никакви предварителни приказки и изхвърляния". Заслугата била на звеното за борба с контрабандата, ДАНС, МВР, Финанси, НАП, „Митници“, които си вършели работата много добре. 

Той е на мнение, че резултатите са "много видими в приходите на бюджета". Освен това управляващите полагали огромни усилия в борбата с контрабандата, която била еманация на корупцията: "без митничар, без полицай, без данъчен, без началниците им корупцията не може да става".

"И мисля, че за всички е ясно, че ако не бяхме застанали на този път, 820 милиона в днешния ден щяха да са си пак там, където са били миналата година. Разбирате колко е лесно с такива пари и за такива пари да се правят и протести, и какво може да се изсипе срещу нас. Но ние сме падали веднъж, не е толкова страшно. Важното е да си докажем и да докажем на хората, че сме безупречни", каза премиерът на министрите.

По време на днешното правителствено заседание Борисов дава и "минути за реклама" на финансовия министър Владислав Горанов, който се похвали за изтегления миналата седмица рекорден за страната ни облигационен заем за 3,1 млрд. евро от международните пазари.

"На държава, на която кредитният рейтинг е близък до junk, сиреч „боклук“, да вземеш от пазара 3 милиарда и 100 милиона евро при лихва средно за емисията 2,55% и да направиш за България, която до вчера не се знаеше кой я управлява, двадесетгодишна ценна книга при фиксирана лихва 3,1%, която ще връщаме на 26 март 2035 година", заявил Горанов.

Според финансовият министър това си е признак на доверие.

"Това означава, че хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да могат да си вземат парите. Това са 3 милиарда и 100 милиона евро, няма от кой да ги вземат", съгласява се Борисов.

Горанов от своя страна обяснява, че бил изкушен да предложи и 30-годишна емисия, но решил да не прекалява.

Това означава, че хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да могат да си вземат парите. Това са 3 милиарда и 100 милиона евро, няма от кой да ги вземат.

От стенограмата става ясно още, че вчера премиерът е провел два разговора по телефона - с израелския премиер Бенямин Нетаняхус и турския президент Реджеп Ердоган, а негов преводач бил външният министър Даниел Митов.

"Имах дълъг разговор с колегата Ердоган, специални поздрави на всички на българското правителство, Дани Митов ми превеждаше, не искам да принизя ролята му на външен министър, но е и най-сигурен, а разговарях и по много теми, свързани с външната политика. Преди това и с Нетаняху разговарях – също специални поздрави на всички нас. Знаете, правят правителство, дано да им е успешно, но ги поздравихме и си поговорихме доста по всички теми", посочва Борисов пред министрите си.

Той не пропуска да коментира и темата за КТБ, като подчертава, че политическите партии показали зрялост и отговорност с решението на Народното събрание да узакони назначаването на временен синдик в останалата без лиценз КТБ.

"От днес вече имаме синдици – двама като начало, след четири дни още един, и те ще тръгнат, за да отговорим на обществото именно по тези цесии, сделки, за които научаваме от медиите, за да защитим сто процента имуществото на държавата", коментира Борисов.

Премиерът допълва, че може да каже със точност колко пари са изплатени на вложителите в КТБ от Фонда за гарантиране на влоговете, защото "всеки ден в 17 часа Влади Горанов ми казва колко пари фондът е изплатил – 3 милиарда 544 милиона са преведени на вложителите в КТБ, живи пари".

"Уж нямаха собственост, пък как изскачат, за по едно евро продават маса предприятия, което удивително ми напомня „Кремиковци“ едно време и „Балкан“ как си отидоха", коментира Борисов по повод сделката на Цветан Василев с дружество LIC33, каквато днес се оказа, че все пак няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови