"Събрахме с 820 млн. лева повече приходи, свършихме си работата на 30%"

Симона Костадинова Последна промяна на 25 март 2015 в 19:41 1624 8

Премиерът Бойко Борисов

"820 млн. лева имаме повече към вчера спрямо същия период на 2014 година. Доста пари са на пръв поглед, но ние имаме да пълним дупка от 2,5 милиарда. Тоест, на 30% сме си свършили работата".

Това е казал премиерът Бойко Борисов на министрите си по време на днешното правителствено заседание, става от стенограмата на Министерския съвет.

"Оттук нататък всичко, което изкарваме повече, ще влиза за попълване на дупките от „експеримента Орешарски“ година и половина в бюджета", заяви премиерът като допълнил, че от постигнатите резултати е на мнение, че до края на годината могат да бъдат събрани с 1,6 млрд. лева повече от миналата година.

Според Борисов допълнителните средства, които влизат в държавния бюджет, били събрани "без много да се шуми, без никакви предварителни приказки и изхвърляния". Заслугата била на звеното за борба с контрабандата, ДАНС, МВР, Финанси, НАП, „Митници“, които си вършели работата много добре. 

Той е на мнение, че резултатите са "много видими в приходите на бюджета". Освен това управляващите полагали огромни усилия в борбата с контрабандата, която била еманация на корупцията: "без митничар, без полицай, без данъчен, без началниците им корупцията не може да става".

"И мисля, че за всички е ясно, че ако не бяхме застанали на този път, 820 милиона в днешния ден щяха да са си пак там, където са били миналата година. Разбирате колко е лесно с такива пари и за такива пари да се правят и протести, и какво може да се изсипе срещу нас. Но ние сме падали веднъж, не е толкова страшно. Важното е да си докажем и да докажем на хората, че сме безупречни", каза премиерът на министрите.

По време на днешното правителствено заседание Борисов дава и "минути за реклама" на финансовия министър Владислав Горанов, който се похвали за изтегления миналата седмица рекорден за страната ни облигационен заем за 3,1 млрд. евро от международните пазари.

"На държава, на която кредитният рейтинг е близък до junk, сиреч „боклук“, да вземеш от пазара 3 милиарда и 100 милиона евро при лихва средно за емисията 2,55% и да направиш за България, която до вчера не се знаеше кой я управлява, двадесетгодишна ценна книга при фиксирана лихва 3,1%, която ще връщаме на 26 март 2035 година", заявил Горанов.

Според финансовият министър това си е признак на доверие.

"Това означава, че хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да могат да си вземат парите. Това са 3 милиарда и 100 милиона евро, няма от кой да ги вземат", съгласява се Борисов.

Горанов от своя страна обяснява, че бил изкушен да предложи и 30-годишна емисия, но решил да не прекалява.

Това означава, че хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да могат да си вземат парите. Това са 3 милиарда и 100 милиона евро, няма от кой да ги вземат.

От стенограмата става ясно още, че вчера премиерът е провел два разговора по телефона - с израелския премиер Бенямин Нетаняхус и турския президент Реджеп Ердоган, а негов преводач бил външният министър Даниел Митов.

"Имах дълъг разговор с колегата Ердоган, специални поздрави на всички на българското правителство, Дани Митов ми превеждаше, не искам да принизя ролята му на външен министър, но е и най-сигурен, а разговарях и по много теми, свързани с външната политика. Преди това и с Нетаняху разговарях – също специални поздрави на всички нас. Знаете, правят правителство, дано да им е успешно, но ги поздравихме и си поговорихме доста по всички теми", посочва Борисов пред министрите си.

Той не пропуска да коментира и темата за КТБ, като подчертава, че политическите партии показали зрялост и отговорност с решението на Народното събрание да узакони назначаването на временен синдик в останалата без лиценз КТБ.

"От днес вече имаме синдици – двама като начало, след четири дни още един, и те ще тръгнат, за да отговорим на обществото именно по тези цесии, сделки, за които научаваме от медиите, за да защитим сто процента имуществото на държавата", коментира Борисов.

Премиерът допълва, че може да каже със точност колко пари са изплатени на вложителите в КТБ от Фонда за гарантиране на влоговете, защото "всеки ден в 17 часа Влади Горанов ми казва колко пари фондът е изплатил – 3 милиарда 544 милиона са преведени на вложителите в КТБ, живи пари".

"Уж нямаха собственост, пък как изскачат, за по едно евро продават маса предприятия, което удивително ми напомня „Кремиковци“ едно време и „Балкан“ как си отидоха", коментира Борисов по повод сделката на Цветан Василев с дружество LIC33, каквато днес се оказа, че все пак няма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2015 в 23:12

Нищо следващите месеци ако знаете какви невероятни истории ще чуем за правителството, свят да Ви се завие. Ще видим и протести на коитo ще се палят хора. Ще има атентати и реaлно измрели хора. Русия съвсем наскоро отпусна нов транш да дестабиизира България. Днес дори нашето министерство на отрбраната открито заяви, че сме обект на открита атака.....

25.03 2015 в 22:38

10 не не съм го чул, защото не е казвано подобно нещо. Повтаряте евтина пропаганда.

2 милиарда могат да се спестят ако бюджетите за 2016- и 2017-а са с много по-нисък дефицит!!! Това е доста различно. Горанов каза че по-принцип е възможно да направи бюджети без дефицит, но ще са за сметка на по-високи данъци или занижени разходи.

Нещата са елементарни, колкото и да искаме да ги усложним. 4 и половина милиарда отидоха в КТБ. Милиард и полвина отиде в ПИБ-а. 2 и половина милиарда отиват за деифцита тая година. Имаме няколко плащания на стари заеми. Имаме планирани дефицити за следващите две години по 2 милиарда на година ги сложи.......ааа ми че те станаха 16......

А забравихме 4 милиарда в НЕК. Забравяме и разни дефицити на болници....забравяме един куп други открити гангренясали рани от които ще тръгне инфекция при сгоден случай

25.03 2015 в 21:56

off ти като симпатизант на герб би трябвало да си чул, когато Горанов сам призна хванат от търсещите порция АБВ, че 2 от 16-те милиарда, които теглихме са били добавени по погрешка, защото са от вече платен дълг. Той обеща, че ще си ги пази и партията на агент Гоце щяла да следи зорко дали го прави. Те не трябвали, ама ги гласуваха и още чакаме оставката на Гоце. Как да е - ще ги видим като 2-та милиарда източени от ГЕРБ1 от НЗОК - на кукуво лято. Към тези 2 милиарда добавям и 4-те милиарда от КТБ, която вече след година решиха да разследват кое къде отишло, че следите ги чакали още ама не с независима чуждестранна фирма както обещаха, а с хора от ДС и ТИМ...и Деси Атанасова при която 2-та милиарда от НЗОК се изпариха. Хех. ДПС=ГЕРБ=БКП=ПФ=АБВ=РБ=ББЦ=АТАКА=ДС

25.03 2015 в 21:36

Предложението е тези събрани в повече 820 милиона да раздадат солидарно на правителството и парламента . Нека народните избранници да се почувстват веднъж в живота си като бели-богати европейци .

25.03 2015 в 21:35

Малоумник, само ни баламосва. ОСТАВКА ВЕДНАГА!

25.03 2015 в 20:22

Е бре червените кхмери и ортодоксалните реформъри как се възпаляват щом им кажат истината на прост език. Кое не е вярно? Не е вярно че сделката с Буквата ако има такава наподобява Балкан и Кремиковци?

А никой не екран 6 милиарда номер 2 хайде у лево с червената пропаганда

25.03 2015 в 20:15

sdf ама той Бойко също е червен хмер виж му членската книжка - още я пази. Ти се радвай на трохи, които няма да усетиш, а те гепиха 6 милиарда за два месеца.

25.03 2015 в 19:51

Браво Бойко!!! Само така ще закопеш червените хмери завинаги.