Борисов: Проблем са санкциите срещу Русия, списъците, войната

OFFNews 21 март 2015 в 17:42 5429 6

Имахме нагласа в Европейския съвет да паднат санкциите спрямо Русия, но за съжаление не се спазва мирното споразумение, постигнато в Минск, и всъщност санкциите стоят като залог, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещение в село Стожер.

„И сега правим облекчения за визовия режим за руски и украински туристи. Визите няма да са проблем, проблем са санкциите, списъците, войната, проблем е, че трудно се спазва Минското споразумение“, каза Борисов.

Той посочи, че стимул за туристическия бранш може да бъде повишаването на качеството на обслужването, тоест самоконтролът на целия бранш.

„От държавата зависи да има пътна инфраструктура, ниски данъци, нови заводи за отпадъци“, каза премиерът.

Той допълни, че в момента всички еврофондове работят за България. „До стотинка, абсолютно всичко работи за България. Тази стабилност трябва да продължи“, категоричен е Борисов.

Ролята на държавата е да осигурява проекти. Това означава работни места и заплати. Само за тази година ще разплатим 5-6 млрд. лв. по европейските фондове, коментира той.

Министър-председателят твърди, че само допреди година и половина докладът на Румъния за съдебната система е бил на шест месеца, а за нашата страна - на година и половина.

„Три пъти бяхме по-добри тогава. Само за година време ни върнаха да дават за пример Румъния“, каза Борисов и добави: „Моят пример е Германия, Холандия. Това са държавите, които искам България да гони“.

Той посочи за пример 90-та – 91-ва година, когато по думите му махалото от най-крайната си точка – зависима съдебна система, беше пратено точно в обратната страна – 100% независима от никой съдебна система, съдии и прокурори.

„След това беше направена служба ЦСБОП. Това щеше да е свръхслужбата, която да унищожи организираната престъпност и корупцията. След нея беше направена ДАНС. Видяха, че и така не става. Какво направиха – свръхДАНС. Резултати видяхте какви бяха за една година. След това се направи БОРКОР. След това се направи специализирана прокуратура само по корупция. След това се направи специализиран съд. Единственото, което решава въпросите, е политическата воля“, категоричен беше Борисов.

Премиерът подчерта, че в момента материалният индикатор за това как работят службите – данъчните и митниците – е събираемостта в бюджета.

„Контрабандата е това, което е най-висшата степен на корупция. За двата месеца, януари и февруари, сме събрали над 550 млн. повече от януари и февруари миналата година. Този месец се движим от порядъка на около 150 млн. повече“, каза Борисов.

Той подчерта, че по тази причина е станало възможно да се дадат 50 млн.лв. за коледни добавки за пенсионерите, а сега – още 50 млн.лв. за великденски добавки към пенсиите.

„Убеден съм, че поне милиард ще съберем повече“, добави министър-председателят.

Той твърди, че само след няколко месеца ще се види разликата и в борбата с корупцията, и в борбата с контрабандата и тази разлика ще има материални измерения.

„До края на седмицата, след като се обнародва законът, в КТБ ще има синдици. Те ще оспорят всички сделки, които са направени, защото ние сме заявили многократно, че цесии не може да има“, коментира пред журналисти Борисов.

„Как може да се прехвърля собственост, при положение, че държавата сме дали над 3,5 млрд. досега. И съгласно закона, като най-голям кредитор първи отиваме на опашката и се овъзмездяваме с това, което има и тези пари влизат в бюджета, тъй като ние сме дали парите назаем. С тези пари догодина ще правим „Хемус“. Те ни трябват, те са на хората. Оттам нататък прокуратурата ще има много работа“, допълни премиерът.

„Всички изпратиха експерти и до един гласуваха, защото осъзнаха всъщност, че се готви грабеж. Така че държавата и парламентът в случая са като стена това да не се случи. И се надявам веднага прокуратурата да се самосезира и да започне да действа“, каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови