Румънският премиер подаде оставка

OFFNews 04 ноември 2015 в 11:22 4309 6

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка след пожара в дискотека в Букурещ, при който загинаха над 30 души.

Това обяви той по време на телевизионно обръщение.  

Решението му идва, ден след като близо 20 000 румънци излязоха на протест с искане за оставка на правителството след случилото се в дискотеката и наказание за кмета на столицата, дал разрешение за работа на клуба. 

„Надявам се оставката на правителството да удовлетвори хората, които излязоха на улицата“, посочи Понта.

Виктор Понта подава оставка. Някой трябва да приеме отговорността за това, което стана. Това е сериозен въпрос и ние обещаваме бързо решение на ситуацията, обяви по-рано председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа.

Преди няколко дни стана ясно, че тримата собственици на дискотеката, в която се разигра трагедията, са арестувани и са им повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. 

От прокуратурата обявиха, че нощният клуб се е намирал в бивша обувна фабрика и не е отговарял на нормите за безопасност. Дискотеката не е имала право да използва и пиротехнически средства, а вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия. 

В помещенията с площ 450 квадратни метра е имало около 500 души при разрешени 80. 

Искра от пиротехническото шоу е подпалило декорите на сцената. Охраната опитала да изгаси пожара, но барът пламнал. Освен това стана ясно, че аварийните врати са били заключени и са били отворени едва 15 минути по-късно. 

В нощта на инцидента загинаха 27 души, а над 160 бяха ранени. По-късно в болницата починаха още петима души, а част от пострадалите са в критично състояние.  

Решението на Виктор Понта все пак идва изненадващо, като се има предвид, че през последните месеци той категорично отказваше да се оттегли от поста, въпреки че е обвиняем в дело за корупция. 

Опозицията инициира и няколко вота на недоверие към правителството, които обаче бяха преодолени с лекота с гласовете на управляващата партия. 

Обвиненията срещу Понта са за измама, укриване на данъци и пране на пари. Обвиненията са за периода 2007 – 2008 година, когато Понта е работил като адвокат и е бил депутат.

Според прокуратурата е подправил документи за получени 181 000 леи (45 000 долара) от адвокатската кантора на политическия си съюзник Дан Сова, който също получи обвинения в корупция. От разследването станало ясно, че Понта се е престорил, че работи като адвокат в кантората, за да оправдае получаването на парите. Със средствата той си е купил два луксозни апартамента и джип.

След като Понта станал премиер през 2012 г. той на три пъти назначил Сова за министър, което представлява конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови