Румънският премиер оцеля след новия вот на недоверие

OFFNews 29 септември 2015 в 15:19 1249 0

Румънският премиер Виктор Понта оцеля след новия вот на недоверие.

Опозицията в румънския парламент поиска нов вот на недоверие, след като Понта беше обвинен в корупция, но отказа да подаде оставка.

За да свали премиера, на опозицията бяха необходими 275 гласа „за“. Опозиционните лидери разчитаха на гласовете на отцепниците от управляващото мнозинство. Те обаче успяха да съберат само 270 гласа „за“, след като депутатите от коалицията се въздържаха.

Виктор Понта ще се изправи пред съда по обвинение в корупция, укриване на данъци и пране на пари. Обвиненията са за периода 2007 – 2008 година, когато Понта е работил като адвокат и е бил депутат.

Според прокуратурата Понта е подправил документи за получени 181 000 леи (45 000 долара) от адвокатската кантора на политическия си съюзник Дан Сова, който също получи обвинения в корупция. От разследването станало ясно, че Понта се е престорил, че работи като адвокат в кантората, за да оправдае получаването на парите. Със средствата той си е купил два луксозни апартамента и джип.

След като Понта станал премиер през 2012 г. той на три пъти назначил Сова за министър, което представлява конфликт на интереси.

42-годишният Виктор Понта е първият румънски премиер, който е съден по време на мандата му. Въпреки призивите за оставка от страна на опозицията, Понта е категоричен, че иска да завърши мандата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови