Румънският премиер се изправя пред съда по обвинение в корупция

OFFNews Последна промяна на 17 септември 2015 в 14:35 2377 2

Румънският премиер Виктор Понта ще се изправи пред съда по обвинение в корупция, съобщиха световните агенции.

Обвиненията срещу Понта са за измама, укриване на данъци и пране на пари. Обвиненията са за периода 2007 – 2008 година, когато Понта е работил като адвокат и е бил депутат.

Румънският премиер няма да бъде арестуван.

Заедно с Понта са обвинени още четирима души.

42-годишният Виктор Понта е първият румънски премиер, който е съден по време на мандата му.

Понта отказа да подаде оставка и обяви, че иска да завърши мандата си, който трябва да приключи през декември 2016 г., когато ще са следващите парламентарни избори в Румъния.

Разследването срещу Виктор Понта започна през юни, а месец по-късно му бяха повдигнати обвинения в корупция.

Според прокуратурата е подправил документи за получени 181 000 леи (45 000 долара) от адвокатската кантора на политическия си съюзник Дан Сова, който също получи обвинения в корупция. От разследването станало ясно, че Понта се е престорил, че работи като адвокат в кантората, за да оправдае получаването на парите. Със средствата той си е купил два луксозни апартамента и джип.

След като Понта станал премиер през 2012 г. той на три пъти назначил Сова за министър, което представлява конфликт на интереси.

В средата на юни опозицията в румънския парламент поиска вот на недоверие срещу правителството на Понта, но той беше отхвърлен. На опозицията ѝ бяха необходими 278 гласа. За оставката на премиера обаче гласуваха 194 депутати.