Гневни румънци искат оставка на кабинета заради дискотеката убиец (снимки)

OFFNews 03 ноември 2015 в 22:25 6135 8

Демонстрация

Снимка Ройтерс

15 000 са демонстрантите в Букурещ по първи сведения.

Хиляди разгневени румънци излязоха по улиците в Букурещ във вторник вечерта, след като стана известно, че жертвите от пожара в дискотека „Колектив” в нощта срещу събота вече са 32, съобщи Ройтерс. Те бяха 27 незабавно след нещастието.

Последната - засега – починала е 28-годишна жена с 50-процентови изгаряния на кожата.

Десетки обгорени, обгазени и смазани в навалицата още са в болници, някои от тях с опасност за живота.

Пожарът избухна късно вечерта в петък по време на хеви метъл концерт в клуба, който се намира в преустроена бивша фабрика. Причина за бедствието се оказаха запалени вътре фойерверки, като пламъците са обхванали и лесно запалими синтетични материали по стените.

Част от жертвите са стъпкани, когато около 400 присъстващи панически са се втурнали към единствения изход от помещенията. Това беше едно от „най-тежките бедствия в Румъния от десетилетия”, припомня Ройтерс.

Демонстрантите – около 15 000 по първи неофициални оценки, напредваха към правителствените сгради. Те настояваха за оставките на премиера Виктор Понта, заместника му Габриел Опря и кмета на столичния район, в който е дискотеката убиец.

Към 22.50 часа електронното издание на авторитетния вестник „Адевърул”, съобщи че демонстрантите в Букурещ са 25 000.

Най-често те са скандирали „Корупцията убива!” и „Убийци”.

Румънски медии съобщават за демонстрации и в Брашов и други градове. Според тях чрез социалните мрежи се готвят протести и за следващите дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови