Quantcast

Румъния влиза в Шенген догодина, България - не се знае кога

Ивайло Анев Последна промяна на 24 ноември 2014 в 16:13 10300 21

Снимка Ивайло Анев

Вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева

Членството на Румъния в Шенген от догодина изглежда все по-реално, за разлика от това на България.

Това стана ясно от думите на вицепремиера по европейските политики Меглена Кунева на брифинг преди редовното заседание на Съвета по европейски въпроси към кабинета.

Кунева обясни, че очакваният доклад на ЕК за механизма за сътрудничество и оценка ще е много тежък за България. За Румъния обаче той няма да е такъв, а документът е определящ за членството в Шенген, стана ясно от изказването на вицепремиера.

Според Кунева Румъния ще може да убеди страните членки да започнат да отпадат различните граници в Шенген. „Ще има разлика в двата доклада и няма да е в наша полза. България няма да отбележи съществен напредък в сравнение с миналия доклад”, заяви още Меглена Кунева.

По думите й причината за тежкия доклад, който се чака, е забавянето на мерки и липса на политическа и обществена воля. Кунева обясни, че има три ключови събития, които трябва да се случат - избор на председател на ВКС, избор на съдебен инспектор и започване на съдебната реформа. „Ще направим всичко възможно и най-малкото постижение да бъде представено подобаващо, но сравнението не е в наша полза“, каза тя.

Меглена Кунева очаква скандалът с тефтерчетата на Филип Златанов да влезе в предстоящия доклад на ЕК. "Най-малко, че не се спазва процедурата по охрана", коментира тя.

Кунева заяви, че откакто България е член на Европейския съюз, срещу страната са образувани близо 330 процедури за различни нарушения, като 260 от тях вече са затворени.

По думите й тази година има двойно увеличение на започнатите процедури – новите са 47, а по-голямата част са заради това, че страната е престанала да осъвременява законодателството си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2014 в 09:03

Да, Швейцария е в Шенген. По-добре е човек да прочете малко, преди да се изказва "компетентно".

25.11 2014 в 08:17

С мамалигите сме една кръв, ще вървим в пакет! Сега е важно всеки да се определи спрямо Путин! Там съдиха Лукойл за пране на пари, тука Вальо лъже Баце на карти! Ето тук са по-напред от нас! А не че братушките не перат пари и у нас ;)

24.11 2014 в 20:32

Между другото Румъния граничи с две страни които не са в ЕС,ама явно Дръвчо е пропуснал часа по география!Преди четири години,езна от румънските тв.,със скрити камери показаха какво става по границите с Молдова и Украйна!Явно Дръвчо не знае,че цените в двете граничещи с Румъния са по ниски,както между впрочем и в България!

24.11 2014 в 20:25

тази жена в чие правителство е министър ?
в Румънското ли ?

24.11 2014 в 20:24

Дръвчо,820 леи колко пари са бе пич?Я ги сметни,че на мен не ми е интересно!За премишение на скрост с 50 км.е тази глоба,и ти я представят след като са ти взели документа за правоуправление,без да са ти показали фотофиксация или радар!Разбра ли отворко?Взимат ти документите и не ти дават никакво обяснение!Изчезват брато ,а ти ходи и си търси документите из цяла Румъния!Не вярваш ли?Ти нали си от Русе?Ми питай там твоите съграждани колко от тях седят без документи с години!Аз раздрънках цялото външно министерство,и за голямо учудване,свършиха работа!Та те съветвам,лекичко карай къде Букуреще,че след Джурджелесте,има едни влашки мангасари!Да не се одървиш!.

24.11 2014 в 20:18

Бе за къф *ур ни е някакъв си "Шенген"? Швейцарците да не би да се членове на "Шенген"? Кво толкова сме се вторачили на Запад?

Защо не си гледаме интереса и не ги зарежем изобщо тея еврогейци-педероатлантици? Какво като не ни пуснели в "Шенген"? Че по-голямата част от света изобщо не е чувала за некъф си "Шенген".

Това са некви ИЗКУСТВЕНИ БАРИЕРИ издигнати от западняците един - вид нова НЕВИДИМА БЕРЛИНСКА СТЕНА. Омерзен съм.

24.11 2014 в 20:12

до:Ханьо Нимен
Ти кога за последно си ходил у мамалигарско? М?

24.11 2014 в 20:06

Я бе Пламенчо, кажи каква убер-простотия направи та привлече вниманието на заспалите румънски катаджии? 160 през някое село или направо човек удари? Че и евра раздаваш - що не се обади в посолството че те изнудват, щяха да видят румънците положителен доклад?

И къде точно по румънските граници се "шири контрабанда" като граничат само с една страна дето не е в ЕС?

24.11 2014 в 19:20

До Ханьо и Вуйчо!Всеки месец ,минавам по три пъти напред и назад през цяла Румъния!Ачсолютно се заблуждавате че румънците са по напред от нас!Още с влизането по Дунав мост можете да го разберете!Корупцията е ужасяваща...опитайте да си намерите адвокат след като румънските ченгета са ви спряли за нарушение,без да са ви показали никакво доказателство,да отидете на съд и да разберете за какво иде реч!Ченгето за по малко от една шпага-100евро въобще няма да ти обърне внимание,и те пуска по тънката лайсна с отнемане на документите!Ходи и се оправяй,а така е с всички техни учреждения!Трябва да знаете че Букурещ,Брашов и още 2-3 града не са 20 милионна Румъния!Такава контрабанда се шири по границите ,че направо те хвърлят в тъч!Беднотия да шия,без алсолютно никаква канализация е 80% от цялата страна,циганията страшна,но самочуствието е в космоса,нищо че още живеят в колибите тип Чаушеско!Ако не вярвате,минете първо по окловръстното на Букурещ!И пак ще говорим!

24.11 2014 в 19:06

Алоуу,Кънччоуу-одрана шундоо!!Това не ти е като 25 сантиметровия ти език,дето праскаш шпакли на осрани сидерасти,резани чурки и тн.!Ами използват ракетите и американци и руснаци и италианци и всеки който си плати бе пендел!По им е изгодно на американците да си плащат и го правят!Амерканците съвсем скоро ще пуснат совалки директно до Луната,ти си седнал да ръсиш тъпизми!Айде бегай да направиш една шпакла на някое от твоите недоклецани и крадливи идолчета !Не си интересен близачо..хахххах!