Рокади в ръководствата на държавни дружества

OFFNews 15 януари 2015 в 12:11 9501 4

Божидар Лукарски

Министерството на икономиката е направило редица промени в ръководствата на държавни дружества. Рокадите са станали през декември и вече са отразени в Търговския регистър, съобщи БГНЕС.

Промени в ръководствата има в компаниите НК „Индустриални зони“, „Кинтекс“, „Ел Би Булгарикум“ и др.

Промените започват на 8 декември, когато на мястото на Валери Андреев в Съвета на директорите на Национална компания „Индустриални зони“ е назначен Николай Ценков, като Ценков става и председател на Съвета на директорите.

Няколко дни по-късно – на 13 декември, е направена промяна и в ръководството на компанията за производство и износ на военна продукция „Кинтекс“. На мястото на Христо Георгиев в Съвета на директорите е назначена Дора Ирикова.

Ирикова е била в Борда на директорите на „Рубин инвестмънт груп“ до края на март 2013 г. В Борда на директорите на компанията влиза и Чавдар Чернев, който е сред учредителите на сдружение ГОРД на Слави Бинев. Името на Чернев се свързва с кръга „Банкя“, който беше посочен от премиера Бойко Борисов като виновник за появата на компромати срещу него, в това число и на скандала с агент „Буда“.

На 13 и на 15 декември са направени промени и в Съвета на директорите на Института по маркетинг, като на мястото на Алекс Орешков и Христо Христов са назначени зам.-председателят на СДС-София Любомир Ковачев и зам.-министъра на икономиката и лидер на „Движение България на гражданите“ в Русе Даниела Везиева.

На 15 декември министърът на икономиката Божидар Лукарски е направил и още една промяна. От Съвета на директорите на производителят на мляко и млечни продукти „Ел Би Булгарикум“ е отстранен Николай Дончев и са назначени трима представители на министерството. Това са Слави Павлов от младежката структура на ГЕРБ в Плевен, деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет проф. Петър Славейков и адвокатът от Хасково Еркант Раиф.

Няколко дни по-късно – на 19 декември, промени прави и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Този път рокадите са в производителя на военна продукция НИТИ ЕАД. От Съвета на директорите са освободени Захари Даскалов и Христо Христакев. На тяхно място са назначени Юлиян Леков, който е член на ръководството на СДС и областен управител на София по времето на кабинета на Георги Близнашки, и бизнесменът от Казанлък Кънчо Папазов.

Промяна прави и зам.-министърът на икономиката Любомир Петров. На 29 декември той сменя ликвидатора на Стопански търговски комплекс, като на мястото на Владимир Цачев е назначен Венелин Петров, който е заемал ръководни постове на общински дружества във Враца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови