"Реформаторите трудно ще издържат вътрешната си конкуренция на местния вот"

OFFNews 01 юни 2015 в 17:15 2946 2

Снимка БГНЕС

Проф. Антоний Тодоров

Според политолога проф. Антоний Тодоров както Реформаторския блок, така и управляващата коалиция, трудно ще понесат вътрешната си конкуренция по време на местните избори.

"Някои коалиции трудно ще издържат вътрешната си конкуренция. Имам предвид както Реформаторския блок, така и правителствената коалиция, но това предстои да видим как ще бъде. Има заявление, че местните избори няма да повлияят на партньорските отношения, но резултатите от изборите няма да са без значение", каза Тодоров пред агенция "Фокус".

Според него обаче е малко възможно местните избори сами по себе си да предизвикат криза в правителството. Той по-скоро смята, че предстоящият вот ще заложи няколко конфликтни точки, които "ще продължат да имат значение и след това". 

Проф. Тодоров смята още, че Централната избирателна комисия ще може да се справи с организация на избори 2 в 1- заедно с местните избори да се проведе и национален референдум за промяна на изборните правила.

„Това ще ги постави в необходимостта да работят повече. Видяхме проблема с отпечатването на изборните бюлетини. Бяха дадени няколко възможни решения, но аз не вярвам техническите въпроси да са основни в случая. Относно датата, има достатъчно време, за да се подготвят всичките институции. Аз не мисля, че евентуалните проблеми на тези избори ще бъдат технически”, коментира още той.

Политологът спорели и мнението си, че въвеждането на задължителното гласуване ще "доведе след себе си много неизвестни".

„Мнозина се надяват, че задължителното гласуване ще бъде в тяхна ползва, тоест накараните по задължения граждани, които иначе не желаят да гласуват, да гласуват например за правителствената партия или за тази, която се очертава победител. Това е възможно, но не знам в българските условия дали е толкова вероятно. Много е вероятно друго поведение на задължените избиратели. Да гласуват случайно, както им падне”, обясни Тодоров.

Той сподели мнението си, че обществото не е достатъчно информирано за очакваните ефекти от въвеждането на задължителното гласуване. Според него ще е положително, ако има по-широк обществен дебат по този въпрос, а не "просто да оставим на мнозинството от референдума да го реши”.

Проф. Тодоров коментира и другите два въпроса, които може да участват в референдума за изборните правила, който според него били "неясни за момента".

"Какво значи да се въведе мажоритарен елемент при гласуването? Преференциалният вот също е вид мажоритарен елемент. Ще се предложи нова избирателна система ли? Трябва да бъде така предложена, че въпросът да е ясен. Искат ли гражданите да заменят пропорционалната система с мажоритарна? Съмнявам се да го искат, както се съмнявам, че мнозина знаят какво точно означава мажоритарен елемент. Тук предстои много сериозна работа”, обясни проф. Тодоров.

Той обясни, че ситуацията е подобна и около дебата за въвеждане на електронно гласуване:

Едни си представят, че ще могат да гласуват по интернет и ще могат да гласуват електронно, защото са далеч от българските консулства и живеят в чужбина. Други си представят, че докато си стоят в къщи и пазаруват по интернет, ще могат и да гласуват. Друга възможност е да има електронни терминали за гласуване. Има толкова много въпроси, които не виждам как ще се поставят в един единствен въпрос на референдума”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!