Реформаторите не се отказват, внесоха нови промени в Конституцията

Ивайло Анев 25 септември 2015 в 14:20 2063 8

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев

Депутати от Реформаторския блок са внесли предложение за изменение в Конституцията, което позволява въвеждането на явно гласуване във ВСС.

Това обяви в парламента секретарят на парламентарната им група Димитър Делчев.

Това се случва само два дни след като парламентът прие изменения в основния закон на първо четене и след като първият проект беше сериозно ревизиран малко преди лятната ваканция на депутатите и внесен наново от 180 депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и трима от АБВ.

След т.нар. "исторически компромис" останаха текстовете, регламентиращи разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. В новия проект обаче остана тайният вот и отпадна намаляванете на мандата на Висшия съдебен съвет.

Те явно не са се отказали от идеята си и внасят предложението наново, въпреки липсата на подкрепа от останалите политически сили.

"Явното гласуване ще доведе до по-голяма прозрачност на решенията на Съвета, който отговаря за управлението на цялата съдебна власт. Чрез него всеки член на ВСС ще носи лична отговорност за гласуването си и ще подлежи на граждански контрол, както всяка друга институция в България", заяви Делчев днес.

"Така вотът на членовете на ВСС остава таен само за обществото и съмненията за задкулисни договорки остават", добави реформаторът.

Той обясни, че от РБ са внесли и друго предложение, което включва възможността за сезиране на Конституционния съд от съдилищата, когато съставът е убеден, че приложимият по делото закон противоречи на Конституцията.

Настимир Ананиев от ДБГ уточни, че става въпрос само за съдилища от втора или последна инстанция по делото.

"Досега подобна възможност е предвидена само за Върховните съдилища. Много дела обаче не се гледат от тях, каза той и даде пример с административнонаказателните дела, които се разглеждат като последна инстанция от административните съдилища. Това препречва възможността на гражданите да се защитят срещу текущо законодателство, което нарушава техните права", добави Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови