Quantcast

КЗК скри новия собственик „Булгартабак“

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2014 в 18:11 5476 7

Комисията за защита на конкуренцията даде зелена светлина за продажбата на "Булгартабак" с решение от 19 февруари, взето след искане за концентрация. Така регистрираната в Дубай TGI Middle East FZE придобива собственика на "Булгартабак-холдинг" "БТ Инвест" чрез дъщерното си офшорно дружество - "Ливеро Естаблишмънт", регистрирано в Литхенщайн.

Досега "БТ Инвест" бе собственост на съсобственика на Корпоративна търговска банка VTB.

Компанията се контролира от физическо лице и поради тази причина сделката не подлежи на регулация от Комисията. По този начин неизвестното физическо лице ще придобие контрол над „Булгартабак“, който в момента е собственост на руската компания VTB Capital.

От комисията не можаха да се ангажират с отговор на въпроса кога българското общество може да разбере кое е физическото лице, собственик на "Булгартабак", съобщава Mediapool. Това вече не било от техните компетенции и участниците в сделката трябвало да бъдат питани. В същото време от КЗК признаха, че досега не е имало прецедент да се купува такова голямо предприятие от физическо лице, а не от търговско дружество и извършване на сделката по Търговския закон.

С покупката на "Булгартабак" новият собственик ще получи цигарените фабрики в София и в Благоевград, които произвеждат почти всички български марки цигари, предприятието за преработка на тютюни в плевенското село Ясен, което в последните години бележи голям ръст на износа на тютюн, както и преработвателните фабрики в Асеновград, Шумен и Хасково. В тези дружества има и малки акционери, които притежават заедно над или под 10 на сто в различните фирми.

Собственост на компанията е и дружеството „Табак Маркет“, което притежава веригата магазини Lafka. Те също ще минат под контрола на новия собственик.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2014 в 11:29

Защо се крие собстениък на дружеството, ние нямами право да знаем кой го управлява?

24.02 2014 в 22:00

Който познае - ще спечели 20 лева... НО СОБСТВЕНИКА НЯМА ДА СТАНЕ НИТО ПО-СЛАБ, НИТО ПО-ХУБАВ!

24.02 2014 в 19:57

Както е казала Партията: всико в името на физическото лице, всичко за благото на физическото лице.

24.02 2014 в 19:23

...по парите, по парите... по тях се стига до собственика, колкото и врътки и офшорки... и дали не е с мустаци... та за колко пари, викате си го напазаруваха?

24.02 2014 в 19:22

Дали някой може да се сети кой е собственика на LIVERO Establishment от Лихтенщайн?
а) Хидро инжинер от Сараите
б) Габровски банкер с мустак
в) Преуспял младеж на 33 години
г) Папа Пий V
д) Супер Мен
Който познае печели кутия цигари "Стюрдеса". Може да ги вземе от всеки павилион "Пафка" на собственика.

24.02 2014 в 19:15

Още един пример как комунистическият идиот може да разсипе едно предприятие за норматив.

24.02 2014 в 18:20

Ако се легализира тревата, Булгартабак ще фалира за година-две и цялата експлоатация на хопрата отглеждащи тютюн(барабар с къртоовския им труд) ще приключи.