Реформатори внасят законопроект за електронното гласуване

Симона Костадинова Последна промяна на 11 ноември 2015 в 13:01 4257 16

От Реформаторския блок (РБ) ще внесат днес в деловодството на Народното събрание промени в Изборния кодекс, с които се въвежда електронното гласуване.

Вносители на текста са Петър Славов и Мартин Димитров, но под него са се подписали и други депутати от групата на реформаторите в парламента. Предстои да бъде създадена и кръгла маса, която да обсъди предложения законопроект.

Проектът предвижда да може да се гласува както от компютър, така и от таблет и смартфон. Според предложените промени всички български граждани ще имат право да гласуват онлайн. Проектът предвижда и създаване на избирателен район "Чужбина", за да се спрат изкривяванията при избирането на депутати например.

Текстовете предвиждат и елиминиране на ефекта 15/15 - предложението е в бюлетината да не се изписват номерата на партиите.

В законопроекта е описана и самата процедура, по която ще може да се гласува електронно. Избирателите, които искат да гласуват електронно, ще трябва да подадат заявление онлайн не по-рано от 30 дни преди изборите. След това той ще получи писмо с уникална парола за достъп на посочен от него адрес. То ще се получава срещу документ за самоличност и подпис.

Според законопроекта достъпът до системата за електронно гласуване да се осъществява чрез ЕГН и получената парола. Предвидена е и  допълнителна защита - избирателят ще получи SMS с уникален код, след като влезе в системата в изборния ден.

Самата бюлетина за електронното гласуване визуално ще наподобява хартиената, а външният ѝ вид ще се определя от ЦИК. Предвидено е избирателят да има право да не гласуват за нито един кандидат. Той ще може и да променя решението си в рамките на изборния ден, но това ще може да се случва не повече от два пъти в един час.

Гласовете, подадени онлайн, ще се съхраняват в електронна избирателна кутия, като веднага щом гласът достигне до нея, информацията, обвързваща лицето и вотът му ще бъде заличавана.

Според проекта от един МАК адрес да могат да гласуват не повече от 3 души, като целта е така да не се позволява контролиран или купен вот.

Резултатите от електронното гласуване пък ще се отразяват в протоколи от районните или от общинските комисии, а данните ще се обединяват с тези от традиционното и машинното гласуване. 

Славов обясни, че предложените промени поставят основите на електронното гласуване. "Тепърва ще търсим диалог с останалите колеги в парламента, с инициативните комитети, обявили се "за" електронното гласуване, и други експерти, за да бъде законът максимално прецизиран", добави той.

Миналата седмица Петър Славов коментира пред OFFNews, че подготвя текстове за електронното гласуване, но тогава не се нае да каже кога ще е готов законопроектът.

Припомняме, че заедно с местните избори се проведе и национален референдум, в който въпросът беше дали да бъде въведено електронно гласуване и 69.50% казаха "да". Тогава гласувалите на допитването не бяха достатъчно, за да може електронното гласуване да се приеме задължително. Те обаче бяха достатъчни темата да се върне в Народното събрание, където идеята да се превърне в законопроект и да бъде гласувана в зала.

Все още не е ясно обаче дали проектът на реформаторите ще е единственият по темата, или ще се изготвя и общ, компромисен вариант, както предложи председателят на правната комисията Данали Кирилов, които подчерта, че от ГЕРБ вече имат хотов проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2015 в 18:37

Такава идиотщина, каквато е тоя закон, просто няма.

11.11 2015 в 18:20

Такааа, преди време президеншата твърдо се обяви за референдума и тогава веднага предположих, че има нешо гнило в Дания :))). Значи хипотетично един работодател даващ на работа на 300 шивачки в едно малко градче, където едва ли биха си намерили друга работа би могъл да им събере личните карти и да организира един вот, който не му изнася ще излети. Ето ти 300 гласа, можеш да ги пазариш, можеш да ги прехвърляш и продаваш. Така ако има тъмна стаичка, гаранцията е по-малка. Така у едно гето някои няма да гласуват, щото са неграмотни, мързи ги или имат друга работа, но с електронното гласуване, о чудо местния главатар, който им дава тока и има частно енерго им сбира личните карти и те воала 500 гласа, чиста работа,даже нема да ги занимава с гласуване и глупости, даже и без кебабчета може да мине. Та те така, щом президеншата прави нещо или го подкрепя, значи нещата не са на добре.

11.11 2015 в 16:22

"В чужбина пырво хората не знаеха..."

Омръзна ми с това оправдание. Глупаво и смешно е. Хората в чужбина, които се интересуват от България са запознати с новините и какво се случва в родината им. Всеки българин в чужбина ползва интернет и ако желае се осведомява по всички въпроси.
Никога не съм чакала някой като на малоумник да ми казва или напомня, че ще има избори или както в случая референдум. Според мен липсата на информираност е просто незаинтересованост към случващото се в България и съответно липса на желание да участваш в политическия живот на родината си!

11.11 2015 в 15:14

"Колко от пребиваващите в чужбина, имащи право на глас, са гласували на референдума, т.е. хората за които това се декларира, че се прави ?
1,5 - 2 %"

В чужбина пырво хората не знаеха, че ще има рефрендум, благодарение на КОЙ? А тези които знаеха, разбраха много добре, че рефрендума е обречен да не събере толкова гласподаватели, колкото на последните парламентарни избори (както и казаха всички експерти). Ето затова не отидоха да гласуват. То и в Былгария никоы не би отишыл, ако не бяха местните избори. Което не означава, че хората нямат мнение.

"Най-важният въпрос: Какъв щеше да е резултатът от референдума, ако не се беше провел в един и същи ден с местните избори ? "

Ами ако референдума се бе провел съвместно с парламентарни избори, то резултата("ДА"!) щеше да задължителен за депутатите.

11.11 2015 в 15:07

Така или иначе, 1,8 милиона "да" на референдума е повече от половината на 3,5 милиона гласували на последните парламентарни избори. От тук нататък, всяка партия която се опита да "шикалкави" ще бъде санкционирана от исбирателя.
Факт.

11.11 2015 в 14:34

До 1 ти май не си разбрал какво причиниха на резултатите от герб последния път. Електронното гласуване ще е просто по-тихо, но със същите намерения. Няма как да очакваш шефът сам да се реформира в твоя полза

11.11 2015 в 14:23

"За недоразбралите:
Първият успешен референдум.
70% ДА
Над 53% от гласувалите на последните парламентарни избори.
Защото сме ЕДНО!"

За разбралите:
Колко са гласувалите на последните парламентарни избори ?
Отговор - 48,66 % от имащите право на глас
Колко за гласувалите на референдума ?
53 % от 48,66 % = ?
Отговор - нека са 25 % от имащите право на глас.
Колко са 70 % от 53 % от 48.66 % ?
Отговор - мизерно малко.
Колко от пребиваващите в чужбина, имащи право на глас, са гласували на референдума, т.е. хората за които това се декларира, че се прави ?
1,5 - 2 %
Най-важният въпрос: Какъв щеше да е резултатът от референдума, ако не се беше провел в един и същи ден с местните избори ?

11.11 2015 в 14:05

sk, това което казваш несъмнено е вярно, но мисля, че е бял кахър в сравнение с това, което ще направят на закона преди да го приемат, ако го приемат изобщо. Все пак на партиите в България им е по-лесно да купуват гласове и избирателни комисии, отколкото да правят нормална кампания и да стискат палци в деня на изборите. Мислиш ли, че ще пуснат така лесно един хубав закон, който да реформира изборите?

11.11 2015 в 14:04

"Само на мен ли ми се струва че референдумът завърши с пълен провал и отрицателен вот."

За недоразбралите:
Първият успешен референдум.
70% ДА
Над 53% от гласувалите на последните парламентарни избори.
Защото сме ЕДНО!

11.11 2015 в 13:59

"Избирателите, които искат да гласуват електронно, ще трябва да подадат заявление онлайн не по-рано от 30 дни преди изборите. След това той ще получи писмо с уникална парола за достъп на посочен от него адрес." - Демек, ако примерно съм в Китай, някой ще дойде и ще ми донесе това писмо там и ще ми провери личната карта?