Реформатори искат оставката на Стоян Мавродиев

ОFFNews 13 април 2016 в 13:28 2912 1

Депутатите от гражданската квота на РБ и от ДСБ поискаха оставката на шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Причината за искането им е отлагането на стрес тестовете на застрахователните и пенсионните дружества.

Пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ подчерта, че партията му отдавна иска оставката на Стоян Мавродиев, както и избор на членове на комисията. Той подчерта, че именно КФН  носи основната отговорност за случващото се в "Булгартабак", защото не е успяла да разбере кой е истинският собственик на дружеството.

По думите на Кънев това е станало защото във регулаторни органи в страната назначенията стават с партийни квоти.

Мартин Димитров от гражданската квота на РБ подчерта, че стрес тестовете на застрахователните и пенсионните дружества са много важни и не трябва да се бавят, особено след случилото се с КТБ.

"Ние настояваме да се прекрати назначаването с партийни квоти в регулаторните органи, защото това е залог за партийна зависимост на избраните хора", обясни депутатът от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов. Според него избирането на членовете на регулаторите трябва да се прави по предложения на неправителствени организации, които депутатите да разгледат и да подкрепят най-добрите кандидати.

Кънев обясни, че е говорил с премиера Бойко Борисов по темата. По думите му министър-председателя се е съгласил, че трябва да има промени. Според лидера на ДСБ управляващите имат най-голям интерес от тези промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови