Радан Кънев: С Искров и Мавродиев няма как в България да влязат големи пари

OFFNews 08 февруари 2015 в 14:21 6242 5

Радан Кънев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Радан Кънев

"Със сегашното ръководство на БНБ, със сегашното ръководство на комисията по финансов надзор и най-вече с практиките, които те са наложили, България няма да бъде страна, в която се вкарват големи чуждестранни пари. Тя не излъчва достатъчно сигурност. Така че е необходимо най-късно през октомври, когато изтича мандатът на Искров, да сме готови с много сериозен кандидат за управител на БНБ, който да излъчва съвсем различен тип управление."

Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в Русе.

Според него отказът на Иван Искров да подаде оставка от поста управител на БНБ е "нещо много вредно за България", а опитът ни от последната година показва, че има нужда от сериозни промени в сферата на финансовите регулатори.

Той подчерта, че преди изтичането на мандата, с изборите на заместник-управители на БНБ, депутатите трябва да излъчат воля за промяна и да променят както законодателството, така и персоналния състав на КФН, управлявана в момента от Стоян Мавродиев.

С наближаването на първите 100 дни на втория кабинет "Борисов" лидерът на ДСБ му даде положителна оценка.

По думите му България е "изключително силно стабилизирана", дори "отвъд надеждите ми".

"Това се отнася както за международното положение на България, така и за икономическото развитие и доверието в институциите", коментира Кънев.

Той подчерта спешната необходимост от реформа в правосъдието.

Кънев засегна и темата за предстоящите местни избори, в които ключова задача ще е изолирането на БСП и ДПС от местната власт по подобие на изолацията от централното управление.

"За мен по-сериозният въпрос е има ли в дясното в България, в днешното мнозинство и управление достатъчно сила и воля, за да изнесем ДПС и БСП от местната власт, където са винаги крайните им опори. Ако искаме този модел на корупция, който свързваме с ДПС, да бъде трайно ограничен, не трябва да допуснем по никакъв начин те да формират мнозинства за втори турове, мнозинства в Общинските съвети, и да имат много общински кметове в България. Особено пък да спрем инвазията им на местни избори в райони, където етническо турско население няма. Това е доктрината "Местан" за заместване на разочарованите хора от турски етнически произход, които не гласуват вече за ДПС, с платени избиратели от ромски етнически произход", коментира Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови