Мавродиев: Няма причина да подавам оставка

Ивайло Анев 23 февруари 2015 в 18:20 3733 4

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев заяви, че няма да подаде оставка, тъй като няма дейност, в която управляваната от него комисия да се е провалила.

Това заяви Мавродиев в интервю за bTV.

Преди месец Реформаторският блок поиска оставката на шефа на КФН с мотиви, че като финансов регулатор Комисията не е изпълнила задълженията си да поддържа финансовата и икономическата стабилност.

Срещу председателя на комисията се проведоха и протести, след като КФН наложи глоба на малкия врачански вестник "Зов Нюз" в размер на 100 000 лв., както и глоби на издателя на "Капитал" и "Дневник" "Икономедиа" (общо 160 000 лева).

Няма мотиви, които да отговарят на фактите и реалността, следователно единственият коментар е, че няма как да приема нито един от мотивите на Реформаторския блок. Моето мнение е категорично противоположно, посочи Мавродиев.

Той допълни, че под негово управление КФН е наложила в пъти повече глоби, отколкото при предишните шефове - за над 14 млн. лева, а броят на принудителните мерки бил 100 пъти повече. Голямата част от нарушенията по думите му не са съзнателни и се дължат на недобра информираност.

"Има много сериозен, тежък, дори драконовски надзор върху пенсионните фондове", категоричен беше председателят на КФН.

Той добави, че работата на КНФ е обследва дали парите и средствата на гражданите са управлявани по законосъобразен начин.

По повод споровете дали доходността на фондовете е положителна или отрицателна шефът на КФН обясни, че реализираната доходност спрямо инфлацията е положителна, когато се гледа целият исторически период - от 12-годишното съществуване на фондовете. За последните 10 години тя е отрицателна.

"Повод за притеснение обаче няма", категоричен е Мавродиев. Според него има време това да бъде преодоляно, а и "ако тръгнем по този начин да изчисляваме и парите от влоговете, банките ще имат отрицателна доходност".

По повод критиките, че фондовете инвестират 2/3 от парите в чужбина, той припомни, че България е част от ЕС, чийто основен принцип е свободното движение на хора и капитали.

"От следващата година пазарните манипулации в България ще се наказват със затвор, а не само с глоби. Причината е влизаща в сила европейска директива", обяви още Мавродиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!