РБ иска световни фирми да нищят измамите в КТБ

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2014 в 13:04 3258 4

Гроздан Караджов

„Настояваме час по-скоро по случая с КТБ да бъдат назначени специализирани фирми за разследване на банкови измами. Такива фирми работиха при кризата в Кипър и само за два месеца разплетоха абсолютно цялата тежка конструкция на офшорни фирми, скрити самоличности, подставени лица и т.н., и дадоха възможност на Кипър, която беше в тотална финансова криза, да премине към нормално функциониране.“

Това заяви на пресконференция днес Гроздан Караджов – секретар на Гражданския съвет (ГС) на Реформаторския блок (РБ).

Реформаторите настояват случващото се в КТБ да се отнесе до международни експерти, за да бъде разследването по-ефективно. Според Караджов най-уместният вариант би бил КТБ сама да плати за услугите на тези разследващи компании, защото те ще дадат независима оценка на състоянието й.

По думите на секретаря на ГС на РБ това е изгоден вариант, който би бил много по-евтин от „каквито и да е тук саморасли варианти за оздравяване на банката“.

„КТБ ще бъде проверена детайлно и българската общественост, а и вложителите и фирмите, които имат сметки там, ще научат истината за това има ли дупка, няма ли, дали банката е в тежко състояние или не е“, посочи Караджов.

Той подчерта, че българската общественост няма доверие в родния надзор, защото вече няколко пъти е разпространявал противоречиви тези по въпроса.

Реформаторите са обезпокоени и от факта, че правителството не е направило никакви стъпки за влизане в Единния европейски механизъм за банков надзор, макар че на консултациите при президента е постигнато съгласие по темата.

Според РБ България може само да спечели от присъединяването си към механизма за европейски банков надзор, защото по този начин българската банкова система ще бъде постоянно надзиравана по европейски методики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.07 2014 в 13:51

След като има компетени съд, прокуратура и надзорен административен орган е немислимо да се допуска в държавата да влизат частни лица, мнението на които няма никаква обвързваща сила. Наред с това РБ капитулира и показва неспособността си да се бори за справедливост като вика чужденци да му вършат работата.

21.07 2014 в 13:49

ТЪПЧОВЦИ, много тъпотия се насъбрала у тез рИформутатори... ей
ВСЯКА ЗАТВОРЕНА БАНКА е аут от пазара, значи вече е обречена
НАЛИ ТОВА Е БИЛА ЦЕЛТА НА КОМАНДАТА от БНБ и Главпрокурор - ТЕГЛЕТЕ, ЗАТРИВАЙТЕ КТБ
и не хората от опашките затриха КТБ - ЗАТРИХА Я ТЕЗИ, КОИТО С ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС И ИНТЕРНЕТ ИЗТЕГЛИХА 860 млн лева, а тези от опашките - дребни суми
А ОТ ЕДРИТЕ Е ИВАН ИСКРОВ наредил теглене на 22 юни от КТБ на 57 млн лева за БНБ
ПРАВИЛО - щом затворите една банка и тя не работи, ЛОШИТЕ КРЕДИТИ ОТ 2 % ВЕДНАГА СТАВАТ 92 %

21.07 2014 в 13:38

Подкрепям. Това ще запуши устата на комунетата, които получиха оргазъм, когато Радан разкри огромната сума от 48 К в КЪБ ;)

21.07 2014 в 13:22

"Такива фирми работиха при кризата в Кипър и само за два месеца разплетоха абсолютно цялата тежка конструкция на офшорни фирми, скрити самоличности, подставени лица и т.н."

Не мога да повярвам, че Гроздан е казал подобно нещо. Но ако все пак го е казал му препоръчвам да не прави други изявления. В Кипър работа се "отпуши" с приетото решение за обща "подстрижка" на всички влогове. Това беше решението. Не разни "разследвания".