Рашков: Шефовете на службите за сигурност са в неплатен отпуск до септември

Полицейски началници са осигурявали купен вот, съобщи служебният министър на МВР

OFFNews Последна промяна на 17 май 2021 в 09:48 7506 1

Ръководни кадри в службите за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство, обяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред бТВ.

Той не уточни за колко души става дума, само добави, че са "прекалено много на брой".

"Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет. Знаете ли, че службите за сигурност у нас са излезли в неплатена отпуска до месец септември. Пита се в задачата: Кой им е позволил да получат този отпуск? Регионалният директор на Пловдив, всички ръководни длъжностни лица в системата за сигурност у нас в момента са в неплатен отпуск. А кой им е разрешил, при положение, че те са на пряко подчинение на министър–председателя? Не на този, на предишния. Държавата в момента е без ръководства на службите ни за сигурност. Тези служби за сигурност са се самообезглавили", коментира Рашков. 

Той напомни, че ръководителите на възловите длъжности в структурите са назначени от предишната власт.

Бойко Рашков отхвърли обвиненията, че уволненията в МВР са чистка. Министърът не е бил наясно, че пенсионираният административен секретар Бойко Славчев е свидетел по делото с джиповете и президентския секретар Пламен Узунов.

"Доколкото знам (делото) не се движи, стои в момента в прокуратурата с политическа цел. То може да се приключи много бързо, но това не се прави. Целта е политическа", каза Рашков.

Шефът на МВР посочи още, че българският избирател е поискал промяна и ще я получи, но няма как това да се случи без смяна на ръководството на ведомства. Смените ще продължат поради несправяне с работата и нарушения, бе категоричен Рашков. Но допълни, че няма място за паника сред служителите в МВР, а само при тези, които не са си вършили работата.

Все още няма фаворит за мястото на отстранения главен секретар на МВР Ивайло Иванов, се разбра още от думите на служебния министър.

Рашков заяви още, че полицейски шефове са осигурявали купен вот на изборите. И допълни, че служебният кабинет ще гарантира честни избори, като не допусне служители на МВР да съдействат на избиратели да гласуват точно за тази партия чрез насилие и други методи. 

"Когато в МВР има информация, че в някои населени места на последните избори са получени 95-98% от гласовете само за една партия под строй и това се повтаря непрекъснато, възниква естествено съмнение как се получава така. Включително имам данни и информация за осигуряване на възможност за преминаване през границата на мигранти. Имам и информация, че високопоставени ръководители са ползвали служебна кола, с която са катастрофирали в почивен ден без заповед за командировка заедно със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. Включително след като приключи проверка, която съм назначил, че в някои регионални дирекции на вътрешните работи, се съхраняват все още машини за гласуване, които са били транспортирани за 4 април. Трябва да проверим какво правят тези машини там. Кой им е разпоредил да се съхраняват, могат ли да бъдат манипулирани", заяви още служебният министър.

Рашков обясни, че няма нищо странно в избора на шефката на кабинета му Елена Фичерова, която бе уличена във връзки с обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Тя била с 15-годишен стаж и е работила в системата на МВР и няма забележки към работата й. Министърът не знаел за връзките й с партията на Божков.

„Оставете тези политически въпроси на високоговорещите политици. Аз съм безпартиен. Началникът на кабинета е с необходимите професионални качества“, заяви Рашков.

Той обясни, че Фичерова е заличена с решение на ЦИК от листите на Божковата партия. Според шефа на МВР има доста откровени лъжи за нея и тя вече е завела дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови