'Рашков е прекалено възрастен за МВР, ще го скрием в КПКОНПИ', казал Кирил Петков по думите на Балабанов

OFFNews 09 юни 2022 в 10:23 2994 2

Станислав Балабанов

Снимка БТА/ Цветомир Петров-Архив

Депутатът от Има такъв народ Станислав Балабанов

На коалиционния съвет миналата седмица премиерът дойде при нас, без да знаем, и каза: "Имаме страхотна идея с Асен - Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ". Г-н Рашков на мен ми стана симпатичен като министър на вътрешните работи по време на служебния парламент. Попитах премиера каква е идеята зад тази рокада. Той каза следното: "Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние а извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи, затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща".

Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов пред БНТ. 

В сряда лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му напуска управлението, защото Петков готвел "национално предателство" по темата Северна Македония, а Асен Василев "похарчил всички пари в държавата". От "Продължаваме промяната" обявиха, че на ИТН им е проблем борбата с корупцията и че искат досегашните схеми да продължат. Премиерът Кирил Петков директно нарече министъра на регионалното развитие и благоустройства Гроздан Караджов "спуснат от незнайни сили" и "брокер на Слави Трифонов".

На пресконференция Петков разказа, че са предложили вътрешният министър Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, като само от "Има такъв народ" са били против. Отказът е дошъл именно от Станислав Балабанов в есемес до началника на кабинета на премиера Лена Бориславова. 

Попитан изпращал ли е съобщение на Бориславова с отговор "не", Балабанов обясни, че това е така, но го е направил след едноседмичен натиск. По думите му отговорът е бил в лично качество, а не от името на "Има такъв народ".

Според него единственото, с което Рашков е станал известен, е арестът на Борисов, за който никой коалиционен партньор не е знаел. 

"Бяхме се разбрали на следващия коалиционен съвет да се разхвърлят председателите на регулаторните органи. С Бойко Рашков начело КПКОНПИ ще изглежда като бухалка", каза депутатът. 

Относно изтеглянето на министри, Станислав Балабанов заяви, че най-накрая е настъпил "краят на тази агония".

"В политиката трябва да избираме между лошото и по-малкото лошо. За шест месеца партньорите, с които подписахме това коалиционно споразумение - "Продължаваме промяната", направиха така, че наистина да се превърнат в огромното лошо в този парламент", допълни той. 

По думите му премиерът и министърът на финансите имат стремеж за еднолична власт.

"Те искаха да консолидират цялата власт в ръцете си, превърнаха парламента в гумен печат. Никой не се съобразяваше с нас в пленарна зала. В една такава емоционална среда предполагам, че през следващите ни много кал ще си хвърлим. Ние трябва да залагаме на фактите и на истината. Да, според някои сме лоши, но предпочитаме да говори истината", коментира Балабанов.

Според него актуализацията на бюджета до последно се е предлагала "на тъмно":

"Винаги съм ходил с група експерти от нашата партия, да има хора които да изразят експертното си мнение по казуса и да има хора, които после да може да потвърдят каква е истината за тези коалиционни съвети. Планът за еврото, актуализацията на бюджета, Македония - все неща, които бяха поставяни на тъмно."

След изявлението на Слави Трифонов вчера, "Продължаваме промяната" не обелиха и дума за Македония, подчерта Балабанов. По думите му вдигането на ветото за Северна Македония с условие президентът Макрон и Франция под някаква форма да бъдат гарант за националния интерес "така или иначе щяло да се случи".

Последният коалиционен съвет бил "много странен", защото премиерът е казал следното: "Трябва да направим така, че Макрон да победи". "На въпроса защо, г-н премиер, той отговори, че Франция трябва да се похвали с нещо до края на европредседателството по отношение на дипломацията и това е българският национален интерес, който трябва да бъде продаден по най-бързия начин, за да може ветото да бъде вдигнато", цитира разговора Станислав Балабанов.

Има протоколи от тези коалиционни съвети. Ще стигнем и дотам, ако се наложи, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

2

Ivan

10.06 2022 в 18:51

Станчо Шушумигата през лятото на протестите стоеше отзад и насъскваше : как е възможно?!? Бийте ги!!" Пълна гнус и помияр! Гледа като мутра и говори като мутра - що е то? Началникът му! Подлъгах се и платих и все още плащам 78 ст. на тазе пасмино, но се оказа, че за да платиш на даваш нощо, а за да се откажеш-трябва да го умножиш по много, ако не ти е изтекал договорът с Виваком! Да им преседнат дано! А прибират и партийната субсидия, коята за тази сгаян не е 1 лев!

14469

1

случайно прочетох

09.06 2022 в 10:29

Интриганти, сър!