Райчев: Оставките, поискани от Борисов, са фойерверк, той си търси нова роля

Даниел Смилов сравни ситуацията с партия шах със слаби ходове

OFFNews Последна промяна на 05 септември 2018 в 08:39 3333 0

Снимка бТВ

Трите министерски оставки, поискани от премиера Бойко Борисов, са фойерверк на входа на сезона. Смяната на Валентин Радев и Ивайло Московски щяха да станат факт и без трагедията край Своге, при която загинаха 17 души. 

Това коментира социологът Андрей Райчев по бТВ. Борисов остана без акцент. Той присъства много дълго в политиката и досега винаги е имало ясен акцент – беше отмъстител, строител, международник, което беше и най-успешната му роля. Сега няма акцент и търси новото си амплоа”, смята Райчев.

Според него премиерът „управлява по телевизора” – не през институции, а с „политическите есета, които чете по телевизията”. Намираме се в увода на неговия опит да направи четвъртата си роля, защото вече не може да управлява постарому, обобщи Андрей Райчев.

Политологът Даниел Смилов изрази съгласие, че премиерът се чувства в слаба позиция и иска да покаже, че отново си връща контрола. Ако това е замисълът, акцията не е изпълнена по правилата. Трябваше да бъде предварително уговорено и с коалиционни партньори, и със собствената група – влиза се в сезона със смяна на екипа, слагат се нови акценти и се показва, че премиерът владее ситуацията. Сега ефектът е обратен. Предлагат се някакви неща, но тепърва умуваме кои от тях ще бъде приети. Дори обсъждаме хипотезата, че премиерът може да бъде бламиран от собствената си група по някои от предложенията. Това в никакъв случай не праща послание, че Борисов е в силна позиция и контролира нещата, подчерта Смилов. 

Във връзка с изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова за конфликт Цветанов – Борисов Андрей Райчев коментира, че това по-скоро е „полицейска сценка”. „Не ми се вярва да се стигне до нещо друго. Не е бунт на кораба”, отбеляза социологът.

По думите му Патриотите са в „кърпа вързани” на Борисов. „Няма националистическа вълна, избори нищо не могат да им донесат, освен по-лош резултат или равен на този, те не могат да си подобрят положението и при всичките си караници настояват да си удължат мандата”, посочи Андрей Райчев.

„У народа се е появило чувството, че така повече не може. Хората не реагират на катастрофата със 17 загинали, а на лошите пътища и системата на договаряне”, заяви още той.

Смилов пък сравни ситуацията с партия шах, в която Борисов е изиграл слаб ход с министерските оставки, но опозицията не го видяла и играе още по-слаби ходове. Той определи като половинчата стратегията БСП да останат в парламента само с 20 депутати, а останалите да отидат при хората.