Нова рокада в кабинета: Борисов смени зам.-министър в МОН

Александра Маркарян 04 септември 2018 в 11:01 12550 3

Снимка МОН

Нова рокада в правителството направи премиерът Бойко Борисов. Този път си отива не министър, а негов заместник.

Промяната е в Министерството на образованието и науката. Смененият зам.-министър е проф. Иван Димов, който наблюдаваше ресор наука. На негово място Борисов назначава Карина Ангелиева, досега - съветник към Постоянното представителство на България в ЕС. Там е отговаряла за европейските политики в образованието и научните изследвания. Била е главен директор на „Структурни фондове и международни образователни програми” към Министерството на образованието и науката и директор на Съвместния иновационен център към Българската академия на науките.

Завършила е магистърски степени по европейска интеграция и съвременна история от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Проф. Димов остава съветник в екипа на образователния министър Красимир Вълчев.

Промяната не е свързана с оставките на тримата министри, поискани в края на миналата седмица от премиера във връзка с трагедията край Своге, увериха от министерството.

"Карина Ангелиева има експертиза в областта на управлението на средствата от ЕС и научните изследвания. Тя е работила в ресорните дирекции на МОН, както и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и като директор на Съвместния иновационен център към Българската академия на науките.

Назначаването на заместник-министър с експертиза и отговорности едновременно в областта на управлението на средствата от ЕС и научните изследвания беше планирано още в началото на мандата на настоящото ръководство на Министерството на образованието и науката, но поради липсата на подходяща кандидатура и ангажираността на г-жа Ангелиева с председателството, се случва сега", обясниха от МОН пред OFFNews мотивите за избора на Ангелиева за поста.

Проф. Димов идва от Българската академия на науките. Там председателства Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. От 1996 до 2004 г. бе директор на института.

Има разработки на математически модели в областта на екологията и климатичните промени, известен е и с методите си по финансова математика или т.нар. методи „Монте Карло“.

Лектор е в Университета в Рединг, Великобритания, School of Systems Engineering, ACET Center в периода 2005-2007.

Участвал е в разработването на европейски проекти за създаването на центрове за върхови постижения и е международен оценител по проекти на НАТО. 

Завършил е висшето си образование в Московския изследователски университет - магистър инженер по електронна техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7926

3

Ирена Колева

04.09 2018 в 17:56

Кой го измисли това, да се смени единственият експерт в това министерство...аман от калинки и политически номади, готови на всичко, за да са във властта....Мнооого жалко....няма шанс нашето образование да изплува от тинята на посредствеността...

12284

2

Kristiano789

04.09 2018 в 17:07

Не знам до колко тези рокади ще решат проблемите. То правила няма, така или иначе който ще да е на даден пост. А и всеки си гледа себе си.

11671

1

безпартийна

04.09 2018 в 11:35

Опитът на проф. Иван Димов в развитието на науката е несравним с този (който въобще липсва) на новия зам. министър. Въпросът, на който статията не отговаря, е проф. Димов сам ли е поискал освобождаването си. Това мога да го разбера, но не и замяна кон за кокошка.