'България казва безусловно ''да'' за начало на преговорите на Албания с ЕС'

Ружа Райчева 05 април 2022 в 12:05 2066 1

Снимка БТА/Асен Тонев

България подкрепя започването на преговори на Албания с ЕС без условия. Албания ще прати взвод, който ще се включи в многонационалната бойна група на НАТО в България. 

Това заяви президентът Румен Радев по време на пресконференция с албанския си колега Илир Мета в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Мета, който пристигна за двудневно посещение в България, бе посрещнат от държавния глава пред катедралата "Св. Александър Невски". Под съпровода на Гвардейския духов оркестър двамата положиха венец пред паметника на Незнайния воин.

Румен Радев съобщи, че е разговарял с Илир Мета по множество важни за двете страни въпроси - укрепването на сигурността в региона, засилването на търговския и културно-образователен обмен между България и Албания и интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

"България казва безусловно "да" за начало на преговорите. Албанската страна предприе дълбоки реформи, трудни, но с постоянство във всички важни области, като се почне от правосъдната система и се стигне до икономиката и защитата на малцинствата. Вие знаете г-н президент, че България винаги е подкрепяла интеграцията на Западните Балкани и сме обръщали внимание на ЕС върху този процес", заяви Радев след разговора на двамата президенти "на четири очи". 

Радев приветства решимостта на Албания да прати взвод, който да се включи към многонационалната бойна група на НАТО в България.

"Това е изключително важно, защото символизира единството и решимостта на НАТО заедно да противостоим на всички заплахи. Очакваме взводът най-скоро да пристигне в България и да се включи в тази многонационална група", каза Радев. 

"Радостната новина е, че най-сетне имаме пряка въздушна връзка между Тирана и София. Това е много добра новина за бизнеса и всички студенти, за обмена на млади хора и се надявам, че и двете страни ще работим да изградим възможно по бързо културно-информационни центрове в София и Тирана. Това ще даде възможност nа двата народа за сътрудничество в културата и образованието", заяви българският държавен глава. 

По време на срещата двама президенти са обсъдили ситуацията в Украйна. Двамата са осъдили "братоубийствената война в Украйна" и призовават за прекратяване на огъня и независимо международно разследване на "зверствата в Буча за най-бързото установяване на виновните и тяхното наказание". 

Албанският президент Илир Мета благодари на Радев за топлото посрещане и заяви, че отношенията между България и Албания "винаги са били много добри".

"Винаги сме били близо до България и сега сме близо до България както никога досега. Приветстваме всички усилия на вашата страна като важен член от НАТО. Благодаря Ви г-н президент, за подкрепата, която ни оказвате, за да имаме един положителен старт на преговорите за членството в ЕС, както и на Република Северна Македония. Това е полезен стратегически подход в европейската стратегия, за да бъдат дадени положителни сигнали на всички народи в региона", каза Мета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

05.04 2022 в 12:15

В Албания е най-силната мафия. Разбира се, че няма да ги спираме за съюзник в ЕС. Аз съм бил там ако знаете колко бензиностанции за пране на пари има бедна ви е фантазията. Наши хора.