Радев: ''Вагнер'' напредват бързо към Москва. Какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави и химически оръжия (обновена)

OFFNews 24 юни 2023 в 12:56 9492 23

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

"Според последните новини силите на руската частна военна компания "Вагнер" напредват бързо към Москва, без да срещат сериозна съпротива. Това вкарва нова динамика и представлява ново предизвикателство за нас", заяви днес президентът Румен Радев в реч на форума "Вахау" в Австрия, цитиран от БТА.

"Ако ситуацията по сигурността в Русия продължи да се влошава, трябва да помислим отново, както по времето на (бившия руски президент Борис) Елцин, какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави и огромните запаси от химически оръжия в Русия", каза Радев.

Имаме нов източник на нестабилност и трябва да бъде много внимателни. Надявам се, че европейските институции и НАТО, всички ние няма да стоим само като странични наблюдатели, а ще консолидираме усилията си и ще предприемем мерки защитим страните си и да гарантираме сигурността си, призова държавният глава.

По-рано държавният глава определи пред журналисти бунта срещу Кремъл на Евгений Пригожин като „наистина сериозен проблем за Русия“.

Радев допълни, че Пригожин разполага с локални и ограничени сили и при консолидация на руските власти те могат да бъдат неутрализирани. Президентът посочи, че близките дни ще бъдат показателни за случващото се. Ако руското правителство консолидира силите си срещу "ограниченото присъствие на "Вагнер", "не мисля, че частната военна компания има шанс".

Според президента определено последните действия ще усложнят развитието на конфликта в Украйна. Това, по думите на Радев, вече не е просто вътрешнополитически проблем, защото са въвлечени потенциални военни действия на територията на Русия.

Държавният глава отново подчерта, че в тази обстановка страната ни трябва да укрепва отбранителния си капацитет в системата на НАТО.

"Трябва да знаем истинските причини за това, което става - дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта", каза той.

Вчера основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин обвини руската армия, че е обстрелвала лагери на неговата група по искане на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Той се закани да спре това със сила. Твърдейки, че разполага с 25 000 бойци, 62-годишният Пригожин призова руската армия и руския народ да се присъединят към него, но същевременно отрече да извършва държавен преврат. В отговор руските служби за сигурност започнаха разследване срещу него за отправен призив към въоръжен бунт. Пригожин каза, че силите му са влезли в руския град Ростов на Дон и контролират там редица руски военни обекти.

Още български коментари

На фона на предпазливите засега коментари заради липсата на достатъчно информация трикратният български премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов направо обяви случващото се за "гражданска война".

Във Велико Търново той заяви:

"Във всички случаи това е гражданска война, във всички случаи, това е метеж, във всички случаи това е изключително опасно. Тези само на 400-500 километра от нас въоражени, професионалисти, убийци, дори след свършването на войната, те няма да се върнат и да станат доктори, учители, те ще изпълняват поръчки. И затова нашето МВР, нашите служби трябва да бъдат изключително професионални".

Борисов е във Велико Търново с целия актив на ГЕРБ. Там на работно съвещание общинските кметове на партията, парламентарната група, областните координатори и изпълнителната комисия на партията обсъждат подготовката за предстоящите местни избори.

Коментар за бунта на Пригожин в Русия направи и вицепрезидентът Илияна Йотова. Може да го видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

23

wakeup

24.06 2023 в 19:00

Импийчмънт за Вонящия чорап

-1650

22

ob1

24.06 2023 в 18:58

И какво предложението ти, миротворецо? Да вземем да помогнем на бащицата, че не се знае какво ще стане със складовете? Сопол!

12407

21

Bad Horse

24.06 2023 в 18:54

- Не мога повече така, Владимир Владимирович! Не издържам.
- Трябва Щитлиц, трябва.

2099

20

Mateevk

24.06 2023 в 18:50

Всъщност имаме нов стар източник на нестабилност, който само Радев не забелязваше. Но не питам този по-висок отколкото интелигентен човек, озовал се случайно на тази позиция, успя ли да схване, че в Русия тече поредното самопрочистване отвътре, защото там другояче нещата явно не могат да се случат. Така беше и при Горбачов - системата си го отгледа и издигна, за да може той да я разруши отвътре или по-скоро да не пречи на саморазпада й. А сега, ако Западът не беше помагал на Украйна, както искаше и сигурно още иска Радев, дали щеше да се стигне до днешните развития, които могат да бъдат спасителни за Русия, или всичко щеше да приключи бързо с капитулация на Украйна, пардон с "мир" по радевски и гарантиранса война, вероятнж и световна в най-близко време? Малко сложно се получи за ограничен фатмашки мозък, ама няма как по-просто да се обясни.

135

19

Far Rider

24.06 2023 в 17:50

Олеле! Олеле! Какво ще прави генерал-губернаторът на Задунайская губерния, ако бащицата в мАсква вземе, че гушне букета?

345

18

Джендо Джедев

24.06 2023 в 17:27

"Имаме нов източник на нестабилност и трябва да бъде много внимателни. Надявам се, че европейските институции и НАТО, всички ние няма да стоим само като странични наблюдатели"

Ама как, бе, нали трябваше да сме неутрални!

345

17

Джендо Джедев

24.06 2023 в 17:25

Тоя е повече разтревожен за главите на Путик и велможите му отколкото за ядрените.

1236

16

БотоксПутю

24.06 2023 в 16:16

Рундьо, бегом в бункера с Деса докато е време.

2910

15

ivenco

24.06 2023 в 16:08

Насра се от страх фатмака. хахаххххахах

""ЕС смята случващото се в Русия за вътрешен въпрос и следи развитието на ситуацията, каза представителят на Европейския съюз""

Пак не си прочел каква е официалната позиция на съюза,нали така фатмак.Също както и със снарядите.Гнус.

89

14

bat.galin

24.06 2023 в 16:07

кви бомби, кви пет лева ?
проблемът му е друг : не знае кой шланг да налапа.
пък няма и кого да пита.
 
X

Да помогнем на украинските деца!