Радев свиква КСНС за позицията ни за Македония

OFFNews 16 декември 2021 в 20:11 3415 1

Президентът Румен Радев съобщи, че ще свика Консултативния съвет по национална сигурност за обсъждане на отношението на България към Северна Македония и за търсене на консенсус с всички партии в Народното събрание.

Много е важно да имаме консенсус вътре в България, каза Радев пред БТА.

Двамата с премиера Кирил Петков споделят мнението, че интересите и на България, и на ЕС, предполагат Западните Балкани час по-скоро да се интегрират в ЕС.

Това означава, че трябва да търсим решение на проблемите, които не позволяват - ние самите не си позволяваме - да отворим вратата на Северна Македония. Това означава безусловно прилагане на духа и на буквата на нашето двустранно споразумение, подписано от 2017 година. Това означава конституционна защита на правата на македонските българи, отказ от езика на омразата и европейски гаранции за необратимост на този процес, обясни президентът.

Властите в Скопие са на ход

Предлагам българският парламент да инициира структурирано отношение с парламента на Северна Македония, за да може този диалог да се превърне във важен инструмент за сближаване, за изясняване на нашите позиции, за търсене на най-добрите решения, поясни държавният глава пред български журналисти в Брюксел, където участва в последното за годината заседание на Европейския съвет.

Той посочи, че е имало огромна амбиция въпросът с РСМ да бъде решен на днешното заседание, но темата е отпаднала заради нарастващото разбиране на българската гледна точка.

Това е заслуга на българската дипломация и на изключително широката комуникационна кампания, която проведохме, обобщи президентът.

Той добави, че процесът като време и резултат е изцяло в ръцете на страната кандидат за ЕС и в случая това е РСМ.

"Българите, на „равна нога“ с македонците, албанците и всички останали"

Същевременно в интервю за Euractiv Румен Радев заяви, че правата на българите и тяхната равнопоставеност на другите общности в РСМ трябва да получат гаранции в Конституцията и институционалната архитектура на страната, преди да отворим вратата за преговори за ЕС - "това е принципен въпрос, който не подлежи на договорки".

По думите му едно лесно обяснение за отказа на страната ни да отвори вратата на преговорния процес за РСМ е неизпълнението на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Държавният глава посочи, че преди 4 години този договор е бил възприеман като средство за разрешаване на сложните двустранни отношения с югозападната ни съседка, подобно на сключеното по-късно Преспанско споразумение между РСМ и Гърция. Днес ситуацията е дори по-лоша и сме свидетели на отстъпление от почти всяка клауза на нашия договор, отбеляза Румен Радев. Затова България настоява и за включването на изпълнението на тези два договора като част от процеса на присъединяване на югозападната ни съседка към ЕС.

Президентът посочи също така, че през последните 4 години говорът на омраза от страна на РСМ към България се е изострил и не виждаме политическа воля за премахване на обидните за страната ни квалификации в учебниците и в медиите, както и за прекратяване на фалшификациите и унищожаването на българското културно-историческо наследство в тази част на нашия регион.

Нашата най-сериозна грижа обаче е, че РСМ не следва основополагащите принципи на Европейския съюз, нито изпълнява Копенхагенските критерии за членство. Дискриминационното отношение към македонските българи продължава десетилетия и това трябва да спре, подчерта още президентът. Днес 120 000 граждани на РСМ имат също така и българско гражданство, което означава, че те са граждани и на ЕС, добави Румен Радев.

Напредъкът в европейската интеграция на РСМ не се определя от срокове, а от постигнати резултати. И колко ще продължи този процес зависи единствено от страната кандидат, припомни президентът. Като пример Румен Радев открои, че само за 6 месеца РСМ е приложила споразумението от Преспа, е приела съществени промени в Конституцията си и е променила наименованието си. „Не разбираме защо е толкова трудно да се добави една единствена дума „Българи“, наравно с останалите части от народи, изброени в конституцията на РСМ“, постави въпрос Румен Радев.

„Кой би могъл да бъде срещу включването на българите, на „равна нога“ с македонците, албанците, сърбите, турците и всички останали? Чух аргумента, че нямало да се събере мнозинство от 2/3 в парламента. Но защо? Някой може ли да обясни проблема, след като всяка страна кандидат трябва да демонстрира ангажираност към процеса на присъединяване с всички свои институции?“, заяви още държавният глава.

Президентът подчерта, че опитите за оказване на външен натиск върху България за ускоряване на европейската интеграция на РСМ не е работещ подход, а европейските ни партньори по-скоро следва да окуражат страната кандидат за членство да предприеме необходимите реформи, за да постигне критериите за членство в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови