Радев: Служебният кабинет е изключителна отговорност на Плевнелиев

OFFNews 21 ноември 2016 в 11:24 10229 5

Снимка БНТ

Централната избирателна комисия връчи официално решението си за избор на президент на новоизбрания държавен глава Румен Радев и на вицепрезидента Илиана Йотова.

След като взе документа в ръцете си, новоизбраният президент коментира, че според Конституцията назначаването на служебен кабинет сега е "изключителна отговорност на президента Плевнелиев".

"Имам неговото уверение, че ще бъда уведомен. Нека не гадаем, разчитам на опита и професионализма на президента Плевнелиев да излъчи добро служебно правителство", заяви Радев в отговор на въпрос дали той ще участва в формирането на правителство.

Радев коментира още, че в България политическа криза няма, а тече нормална конституционна процедура и "няма място за драматизация".

"Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори.“, коментира Румен Радев.

Той коментира, че ще инициира срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система, които трябва да са между председателя на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство, както и с инициаторите на референдума. Ген. Румен Радев прогнозира, че най-вероятно ще се отиде на предсрочни парламентарни избори, но каза: "Нека не гадаем".

Церемонията по връчването се проведе в Народното събрание и беше открита от председателя на парламента Цецка Цачева, която се състезаваше и загуби на изборите от ген. Радев. Тя все пак го поздрави за огромното доверие, което е получил. "Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани“, каза Цачева и поздрави ЦИК за огромната работа, която според нея е добре свършена.

"Бъдете гарант за справедлив правов ред и пазители на гражданските права", каза и председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

Радев отговори: "Ще работя и ще отдам своите сили и енергия за демократична и просперираща България". Новоизбраният президент благодари на хората, които са гласували и на ЦИК за честното провеждане на изборите.

"Връченият ми мандат - на мен и на г-жа Йотова, е израз не само на признание за резултата от тези избори. Това е изключително отговорен и задължаващ акт. Искам да ви уверя, че ще работя и ще отдадем своите сили и енергия за демократична и просперираща България. Благодаря на всички“, заяви ген. Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови