Радев: Не вярвам на прокуратурата, искам независима експертиза на записите

Не бързам с отстраняването на Пламен Узунов, обвинението да каже защо разпитва още мои съветници, заяви президентът

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2020 в 13:41 6502 3

Президентът Румен Радев определи като тревожни новите записи на глас, който звучи като на премиера Бойко Борисов. Държавният глава коментира темата по време на днешното си посещение в Козлодуй.

В събота няколко медии получиха още два аудиофайла с притеснително съдържание. Както и при първия запис се чува само гласът, който прилича на този на премиера, но не и какво отговарят събеседниците му. Автентичността на новите записи до момента нито е потвърдена, нито отречена от премиера Борисов. 

"Аз отново твърдя, че за тези записи трябва да има независима експертиза относно тяхната автентичност. Тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. Знаете в един от записите името на главния прокурор лично се споменава като възторжен фен на премиера. Записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната идентичност, това показва на лицето на Европа кой и как управлява. Аз се надявам лично в приоритетите, в управленските политики на премиера да не са интригите", каза Румен Радев. 

Държавният глава вероятно има предвид първия скандален запис, който бе изпратен до няколко медии. В него гласът, който прилича на този на премиера Борисов казва и следното:

"И накрая Гешев вика: “Абе, аз обичам да се праим на луд, ама вие, г-н премиер, май си праите много успешно." Не, бе, викам, прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен."

Радев бе попитан дали допуска, че е възможно това, което се чува в записа "да му се подиграват, да изглежда смешен".

"Върнете се в този период, вижте какво се излъчва в новините и това ще ви даде отговор на въпроса дали са автентични записите", каза той.

Държавният глава отказа да спомене имената на другите си съветници, освен Пламен Узунов, които са били разпитвани от прокуратурата с обяснението, че това трябва да го каже прокуратурата, която имала свои мотиви да ги разпитва. В предаването "Панорама" главният прокурор Иван Гешев съобщи, че са разпитани още двама съветници на президента, но не стана ясно по какви производства са водени разпитите.

"Но както виждате аз не бързам със своите действия по отношение на г-н Пламен Узунов, защото ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, аз щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване. Но сами виждате, че при тази очевидна тенденциозност на прокуратурата и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри. Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията. И точно този казус е много по-важен, отколкото действията на самия Пламен Узунов, които може да реши само и единствено съдът", каза президентът.

Според Радев обществото ни има крещяща нужда от справедливост и прокуратурата е длъжна да я даде.

"Нека разследва всичко, нека, където мисли, че има нарушение на закона, нека да разследва. Но си има закони и Конституция и не трябва прокуратурата да показва изключителна охота към някои случаи и бездействие, мълчание и боязливост към други", обяви държавният глава.

Според президента рано или късно скандалите ще отшумят, но срещите му с хората го убеждават, че страхът и манипулациите, с които се облъчват гражданите, не могат да спрат зараждащите се промени в обществото.

"Еколозите защитиха природата, българският съд отстоява самостоятелност. Хората масово излизат да се срещат с мен и да настояват за промяна. Промяната е неизбежна, а репресиите могат само да я ускорят", добави държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

2

Нострадамус

29.06 2020 в 20:12

Господин Президент, трябва да заведете дело срещу борисоФ, защото той злоупотреби с власт, нареждайки на министър от правителството да Ви компрометира пред Народа използвайки подчинените му медии.
Трябва да поиска от ЕС, независима техническа експертиза, за доказвана достоверността на записите, които ако са Автентични, срещу борисоФ да бъде повдигнато дело за Престъпление и Злоупотреба с власт...
И незабавна оставка...

18282

1

order

29.06 2020 в 14:15

Независима експертиза.....никой не верва на ГЕШЕВТУРАТА!!!!!