Радев не иска европейски посредници за историята със Северна Македония

Когато ДАНС обслужва партии и личности, не можем да се борим с корупцията, категоричен е президентът

OFFNews Последна промяна на 27 май 2021 в 17:07 2787 1

Снимка ©Vatican Media

Румен Радев на аудиенция при папа Франциск.

 „Нямаме нужда от никакви посредници. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас“. Така президентът Румен Радев коментира предложението на Португалия, която е председател на ЕК, историци от Европейския съюз да участват в българо-македонската комисия по историческите въпроси.

Радев припомни за задълбочения разговор, проведен вчера с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски с когото пътуваха до Рим, за да почетат паметта на Св. св. Кирил и Методий. 

„От нас зависи да проведем един откровен конструктивен диалог, базиран на историческите документи, на първоизточниците. Стъпките, които трябва да направим, не минават през другите европейски столици и оттам да бъде оказван натиск на България. В никакъв случай“, изтъкна президентът Румен Радев.

Според него трябва да се търси устойчиво и необратимо решение на въпросите със Северна Македония.

„Мога да заключа от срещата си с Радев и от предходните си контакти с него, че едно е безспорно - президентът Радев говори с напълно различна реторика от своите предшественици в българското правителство, министъра на отбраната, министъра на външните работи, опитва се да се обърне към нас с културен речник. Той се придържа към основните български изисквания, но не ни обижда и това вече говори, че той е човек, който е сериозен, стабилен, и не възнамерява да търси само политически точки, като оскърбява един от съседите“, коментира снощи македонският президент Стево Пендаровски, който заедно с Радев е в Рим на традиционната аудиенция при папата по случай 24 май. За първи път двамата държавни глави пътуваха заедно със самолет на българската държава.

Пендаровски каза още, че през следващите дни Скопие ще представи на София и Брюксел предложения, които ще се основават на планове за действие, секторно сътрудничество, което, съгласно думите на президента, бе направено и през ноември и декември миналата година. Той посочи, че става въпрос за енергийна инфраструктура, медийно сътрудничество, култура, образование и т.н.

„Сега искаме да започнем преговори. По-натам през годините те могат да сложат на масата буквално всички искания от своите декларации и резолюции. Ние обаче говорим за стартиране на процеса“, добави той.

Когато ДАНС обслужва партии, не можем да се борим с корупцията

Когато ДАНС обслужва определи партии и личности, няма как да се преборим с корупцията по високите етажи на властта, заяви Радев по време на брифинг пред журналисти. По думите му затварянето на очите за огромни нарушения и корупционни скандали без никакво действие е причината да няма никакви резултати в борбата с корупцията и години наред чужди шпиони действат из България.

Помолен за оценка на новото ръководство на ДАНС, държавният глава посочи, че то следва да докаже качествата си със своята работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови