Тафров: България е в изолация по темата за РС Македония, не трябва да се мразим

Според него отклоняването на пътническия самолет в Беларус е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор

OFFNews 26 май 2021 в 09:47 4454 3

Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Стефан Тафров, член на управленската алтернатива на "Демократична България" с ресор външна политика и европейски въпроси.

Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава, обясни Тафров.

Според него България е много изолирана в ЕС по тази тема и това е истината.

Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса. Това са фактите. Ние от "Демократична България" искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки, каза Тафров.

Той коментира и темата за отклонения от режима в Беларус пътнически самолет, от който бе задържани опозиционният журналист Роман Протасевич. 

За нас това е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор, който се е вкопчил във властта, каза Тафров.

Той определи тези действия на властта в Минск като безпрецедентни и поставящи пред изпитание важна част от системата на международните отношения, каквато е въздушната авиация.

Според него, по този начин беларуският лидер Лукашенко дава сигнал, че се поставя извън международните отношения.

Това е акт на отчаяние, допълни Тафров.

Във връзка с това, че Русия подкрепя този режим, бившият дипломат обясни, че тя харчи доста пари и отношенията между Путин и Лукашенко не са никак прости.

България не бива да има отношения в сфери като енергетика и национална сигурност с режими като Беларус, заяви експертът от Демократична България като посочи, че българските военни самолети са били ремонтирани именно в тази страна.

Защо не бяха ремонтирани в Полша или Украйна, а в Беларус? Това е въпрос на геополитически избори.  Ние не сме срещу Беларус като страна, а сме на страната на беларуския народ срещу авторитарния комунистически режим на Лукашенко, обясни Тафров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

haho77

26.05 2021 в 16:59

Поредният национален предател. Направо се чудя как съм гласувал за тях на последните избори. Кой друг да защитава нашите национални интереси, освен ние самите. Много лесно е да защитаваш американските интереси в България и да те тупат по рамото.

1806

2

Nick Ivanov

26.05 2021 в 14:36

Тоя човечец не го познавам, но очевидно излага обърканите възгледи на един файтон гладни чакали костовисти. Такива мястото им е в Централния, не желая да им чета бълвочите. Северна Македония няма място в ЕС, България им е най-малкия проблем, има други страни, които им свирят червен картон. А ние не можем да ги пуснем, докато продължават с кражбите и българофобията си, няма начин. Който зависим политик се подпише под някакво разрешение, автоматично става не само политически труп, но и директно заминава да отлежава срок за национално предателство. Само Българският народ може да даде разрешение за приемането им, и то със законен референдум. Толкоз!

8400

1

Гунчо

26.05 2021 в 11:15

Не знам кой е автора на тази статия, но така е объркал нещата, че се е получил буламач.
СМакедония беше в изолация от Гърция повече от 20 години заради името си. Сега е наш ред. Ако някой иска насила да вкара СМ в ЕС, то направо да си каже, а не да ни сочи с пръст.
Лукашенко показа на цял свят, че не само САЩ и приятели могат да бъдат пирати, ни повече, ни по-малко(случаят със самолета на президента на Боливия).
Нататък вече всичко е по методичката на начинаещия "демократ" и думичките "режим", "комунистически" и особено Путин би трябвало страшно да ни уплашат и да не спираме да треперим.
 
X

Подкастът на OFFNews