Радев: Има всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

OFFNews 06 декември 2022 в 15:22 2229 4

Радев

Снимка БГНЕС/ЕПА

Румен Радев

Има нещо много важно, което трябва да се свърши - да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е задължително, защото имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но зависи от нас - как ще играем тази игра на терена на дипломацията без емоции. И най-вече без емоции в България.

Това заяви президентът Румен Радев в албанската столица Тирана след срещата на върха "ЕС - Западни Балкани".

"Продължаваме да обсъждаме темите около енергийната сигурност, мигрантската криза и икономическото развитие. В България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните балкани не може да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа", допълни той .

От думите му стана ясно, че продължава темата за Шенген и с двамата лидери (канцлерите на Нидерландия и Австрия Марк Рюте и Карл Нехамер - бел. ред.): "Работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България".

"Моят съвет и апел към всички политически партии – нека тази тема не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери", допълни той.

Радев е убеден, че ако има единство на усилията и в парламента, и в Министерския съвет, ще успеем.

"Има незавършени процедури в Европейския съюз. През 2019 г. България напусна механизма за сътрудничество и проверка, като е признато от ЕК, че механизъмът се прекратява за България. Но той не е преминал за решение през Съвета на ЕС и в момента това е една бюрократична спънка, която обсъждахме с Урсула фон дер Лайен, Марк Рюте, Шарл Мишел, но да се зачита категорично успеха на България", каза още той.

По думите му е нелепо да се връщаме назад и България да се наказва за това, че 2019 г. ЕК е казала "да", но няма произнасяне на съвета. "За Румъния, която е останала под контрол, докладът се приема добре от Нидерлания, а България е излязла", коментира той.

Радев допълни, че продължаваме усилията заедно с Румъния: "В определени страни Европейския съюз има наслоени с години настроения срещу България. Те са предубеждения, които много трудно се пречупват".

Попитан за разследването на Sky News, в което сирийски мигрант твърди, че е бил прострелян на българо-турската граница от български граничен полицай, Радев посочи, че се прави щателна проверка, но към момента от доказателствата е ясно, че имаме агресивно поведение от голяма група мигранти, ранен български полицай. Нямаме факти, че има изстрел от български полицай към мигрант. 

Относно позицията на "Продължаваме промяната" от понеделник вечерта, в която от партията заявяват, че президентът е този, който е казал "Мутри, вън", но после е върнал мутрите във властта, Радев отговори, че е казал много ясно, че не трябва да има лъжа.

"Лъжата разбива и обществото, и политическата система", категоричен е Радев.

България започва подготовката за сечене на евромонети

"Само преди минути в Брюксел бе подписан изключително важен документ от министъра на финансите и гуверньора на БНБ с всички страни от еврогрупата. Президентът на еврогрупата и секретарят Валдис Домбровскис подписаха меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети", обяви държавният глава.

Според него това е признание за усилията на няколко правителства.

"Това е особено признание на всички страни от еврогрупата за усилията на служебното правителство да се справи с инфлацията. То пречупи тренда, признават се усилията за макрофинансова стабилност", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

06.12 2022 в 16:56

Да ако успеем да ти бием шута в продажния, русоробски :%№ може и да ни вземат в Шенген...

1000

2

дядо Санко

06.12 2022 в 16:38

Eврак, уточнете моля Ви, кой кого е "уважавал".