Радев даде промени в Конституцията на КС, без съдебната реформа

Президентът има възражения и за процедурата, по която са приети измененията

OFFNews 08 януари 2024 в 10:06 10933 2

Румен Радев

Снимка БГНЕС/архив

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за 7 от приетите от Народното събрание последни промени в Конституцията, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание, смята държавният глава. 

Румен Радев счита за противоконституционни разпоредбите, даващи право на хора с двойно гражданство да бъдат народни представители и министри, възможността със закон да се определят квалифицирани мнозинства за избора на ръководства на държавни органи, реда за назначаване на служебно правителство, както и разпоредбите, уреждащи срока на пълномощията на различните легислатури на Народното събрание.

По отношение на промените в Глава шеста „Съдебна власт" се оспорва новият ред за назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, който позволява това да става и без издаване на президентски указ. Това са единствените изменения за съдебната власт, които атакува президентът, но само в контекста на собственото му правомощие да издава указите за назначаването на т. нар. трима големи в системата.

Президентът оспорва и следваната от законодателя процедура.

„Конституцията може да бъде променена или с голямо политическо мнозинство и бързо (без срок между трите различни дни на гласуванията), или с по-малко политическо мнозинство, но по-бавно (с минимален срок от два месеца между различните дни на гласуванията)", подчертава в мотивите си държавният глава, противопоставяйки се на прибързаното приемане на конституционните изменения с минимално изискуемо мнозинство и без обсъждане по същество. 

Предлагам да конституирате като заинтересовани институции Народното събрание, Министерския съвет, министъра на правосъдието, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Главния прокурор, Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, пише още в искането на президента.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

08.01 2024 в 12:25

Нашият пРезидент преди години излезе от Президенството с вдигнат юмрук и с очевидното намерение да преобрази държавата в Президентска република.

Ама нали е с фуражка, нахлупена до коленете му, успя да консолидира политическите партии, които се убедиха от действията на Гулубарника Му колко безконтролни и зловредни са те, и бе постигнат обратния ефект - остана ептен без правомощия!

За съжаление ще трябва да изтърпим тъпоглавото му злобарене до 2026-та...

2550

1

alfakentavur

08.01 2024 в 12:11

Явно тези промени са против интересите на СССРайха и за това главният му Резидент в България ги оспорва.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика