Радев: България ще настоява ЕС да се ангажира повече с Македония

OFFNews Последна промяна на 28 април 2017 в 17:39 2658 0

„Вярвам, че партиите в Македония ще намерят правилния път – повече диалог, отколкото противопоставяне“. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който посети днес авиобаза „Граф Игнатиево“.

Според него обстановката в Македония е притеснителна за всички. „Това не е начинът да се управлява една държава. Недопустимо е парламентът да се превръща в бойна арена“, заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че след проведеното снощи спешно заседание под ръководството на вицепремиера Стефан Янев, е получил уверение, че ситуацията в югозападната ни съседка не крие непосредствени заплахи и рискове за страната ни.

Според президента решенията за Македония трябва да се търсят в рамките на ЕС и НАТО. „Предполагам, че по време на срещата на Европейския съвет утре обстановката в нашата съседка ще бъде сред обсъжданите теми“, посочи още Румен Радев и добави, че България ще настоява ЕС да се ангажира повече с Република Македония, както и с бъдещето на всички държави от Западните Балкани, за да имат ясна перспектива за тяхното евентуално членство.

Държавният глава наблюдава демонстрация на военновъздушни способности, представени от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

„Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари. Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който бе приет с решение на парламента от 2 юни миналата година“, припомни президентът и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове.

Румен Радев обясни, че в момента стриктно се следват приетите стъпки. „Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност, равнопоставеност. Добре е хората да помнят какво са гласували, приемали и подписвали“, каза още той.

Според президента Радев решение на следващото правителство е дали ще приеме оценката и класирането на междуведомствената комисия, която е изготвила военнотехническата експертиза въз основа на три основни групи критерии – оперативни, финансови и времеви.

„Ако ще има друго политическо решение, то ще прегази военнотехническата експертиза. В такъв случай да излязат и да го обосноват“, категоричен беше президентът Радев.