Радан Кънев: Тревожно е, че Цацаров не разследва Пеевски

OFFNews 01 април 2015 в 09:54 4490 7

Снимка БГНЕС

"В интервюто на банкера Цветан Василев от Белград има достатъчно факти за престъпления на двама души - Делян Пеевски и Цветан Василев. По изнесената информация главният прокурор Сотир Цацаров може спокойно да се самосезира, но тревожно е, че не го прави", коментира в ефира на Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"КТБ е била политически инвестиционен фонд. Там спестяванията на българските фирми и граждани са използвани за създаване на „компании със специално предназначение” SPV. Вземат се милиони и милиарди заеми, дават се на някоя куха фирма SPV като заем и с тези пари фирмата взема някой стратегически актив.

БТК как се придоби – по този начин. „Булгартабак” как – по този начин", анализира публикацията реформаторът и припомни, че банката на Цветан Василев е финансирала на практика редица офшорки. Радан Кънев не спести критиките си към институциите, които с "бездействието си продължили на практика ортаклъка между Пеевски и Василев". 

"Този валяк КТБ насочи парите от еврофондовете към това политиците да си купуват влияние чрез активи, а не са направлявани за развитие на малкият и среден бизнес", обяви Кънев. Лидерът на ДСБ даде положителна оценка на работата на ДАНС и НАП, които са реагирали бързо за налагането на общ запор на акциите и дяловете на компаниите, продадени от Цветан Василев, като така са били защитени интересите на кредиторите и националната сигурност.

Съпредседателят на Реформаторския блок призова да се използва румънския опит в прилагането на реформи в съдебната система, за да се промени "тотално прогнилата административна и политическа система". "Истерията срещу мен и правосъдния министър Христо Иванов показва, че настъпваме когото трябва, завърши Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови