Радан Кънев: Политическото насилие е опасно и отвратително

OFFNews 21 май 2024 в 18:26 1616 0

Радан Кънев

Снимка OFFNews

Радан Кънев

Силната листа с кандидати за Европейския парламент на коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" ще излъчи четирима евродепутати, като всеки от тях ще е получил голям преференциален вот, заяви пред БНТ българският евродепутат Радан Кънев.

"На изборите през 2019 година аз получих над 34 000 преференциални гласа. Сега гледам на кампанията като диалог с българските граждани - дали са доволни от работата ми, дали съм привлякъл доверието и на други избиратели, какво очакват от работата ми в следващия мандат" - каза Кънев.

Той отбеляза, че през изминалите пет години Европейският съюз беше изложен на три големи шока - пандемията от Covid 19 през 2020, инфлационната вълна през 2021 и агресията на Русия в Украйна от 2022 година. Оценката за работата на Европейския парламент трябва да мине през тези три големи кризи и заложения приоритет в началото на мандата - т.нар. Зелена сделка. Тя имаше две лица: стратегическа политика за нови инвестиции и модернизация на индустрията и достигане и изпреварване на САЩ и Китай в новите технологии; и борбата с климатичните промени, обясни Кънев.

Докато ЕС се справи повече от добре с кризата с Covid 19, то по отношение на Зелената сделка и инфлацията ключови европейски институции и техни представители търпят тежка критика. Те не разбраха, че политиката не може да продължава по същия начин при наличието на тези три огромни предизвикателства. Така големият инвестиционен пакет от 750 милиарда евро, вместо за модернизация на индустрията, беше изразходван неизбежно за възстановяване от Covid кризата, каза българският евродепутат.

И ние днес сме изправени пред нуждата, която бизнесът на европейско ниво в т.нар. Антверпенска декларация нарича "Индустриална сделка" за Европа. Да надградим Зелената сделка с политика, насочена конкретно към преодоляването на изоставането на европейската индустрия. Защото ЕС, в това число и българските учени, правят над 2/3 от иновациите в модерните технологии, правят над 2/3 от патентите в тази индустриална революция на 21 век. Това е трудът на много европейски учени, инвестирани са много европейски средства. Но на база тези иновации компаниите развиват индустриалния си потенциал в САЩ, а масово производството се случва в Китай и Южна Корея. Ние внасяме собствената си интелектуална собственост, което вече е сериозен проблем пред Европа, обясни Радан Кънев.

"Индустриалната сделка не е просто думи. Тя започна преди година, с моето законодателно досие за Директивата за промишлените емисии, по което бях основен докладчик. Първият голям законопроект от Зелената сделка, който беше приет, одобрен и влязал в сила в отличен диалог с европейската и българската индустрия. Не като сблъсък на индустрията и някакви утопични идеи от лявата страна на залата. А като консенсус между индустрията и законодателя", подчерта българския евродепутат.

Радан Кънев очерта предизвикателствата пред сигурността на ЕС: без силна икономическа и индустриална политика, без силна отбранителна индустрия, не може да говорим за силна политика по сигурността. Друг важен акцент е охраната на външните граници. Приетият пакт за миграция е голяма стъпка за подкрепа на граничните държави.

Кънев остро осъди нападението над словашкия премиер Роберт Фицо: "Независимо от противоположните позиции по много европейски политики, политическото насилие е опасно и отвратително. Решаването на политически конфликт чрез насилие е кошмарът на България. Ние имаме 100 години политическо насилие - от детронирането на княз Александър Батенберг от русофилските офицери (1886 година) до т.нар. Възродителен процес, завършил 1989 година. Имаме век на политическо насилие - убити премиери, убити министри, преврати, терора след 9 септември 1944, концентрационните лагери."

Кънев изрази надежда, че българското общество вече е достатъчно мъдро, за да разбира, че независимо за кого става дума, политическият терор трябва да бъде осъден.

Той отправи сериозна критика към призивите на президента Румен Радев за спиране на помощта към Украйна.

Европа помага на жертвата на агресора, на по-слабия, на нападнатия. Русия загуби войната още в момента, в който "втората" армия в света не успя да превземе Киев. Русия иска да заграби чужди територии, използвайки огромното си предимство в човешка сила и пълното си безразличие към живота на собствените си граждани, хвърляйки десетки хиляди млади руски мъже в напълно безсмислената месомелачка, коментира Кънев.

Според него основната цел на агресията е чрез средствата на войната, изтощението, атаките над цивилни граждани и обекти властта в Киев да бъде подчинена на Москва - нещо невъзможно да се случи.

В Европа не се решават семейно-правни въпроси. Какво е брак и граждански съюз, кой може да осиновява деца е единствено тема на националните законодателства. Това подчерта евродепутатът, като отговор на популистите внушения, че ЕС налага определени практики на държавите членки.

Проблем на европейската политика са единствено равните права на гражданите, уточни Радан Кънев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови