Радан Кънев: Няма да съм лидер на ДБ, надявам се коалицията да не се разпадне

OFFNews 22 юни 2024 в 10:46 3234 3

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов

Евродепутатът Радан Кънев

Радан Кънев няма да е новият лидер на "Демократична България" след като Христо Иванов се отказа от лидерската позиция на "Да България". Това заяви евродепутатът в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. 

"Ако ние започнем с разговор за лидерството, няма да стигнем доникъде. Никога не сме обещавали единно лидерство. Този въпрос ще стане належащ, но със сигурност няма да е другата седмица, другия месец, а дори и другата година. Безкрайно много други въпроси ще бъдат актуални и ако говорим за лидерството сега, ще спрем процесите на по-важните въпроси", смята Кънев. 

Според него решението на Христо Иванов да напусне парламента показва огорчение. 

"Това да напуснеш лидерския пост след тежка загуба е нормална практика, но напускането на парламента показва известно огорчение, което разчитам като неизпълнението на едно обещание за силна демократична България", добави евродепутатът. 

Той се надява ПП-ДБ да не се разпадне и смята, че коалицията има нужда от много сериозна промяна в политическото мислене и в политическите цели. 

По думите му е необходим процес на смело колективно взимане на решения.

"Винаги е можело ПП да съществува без ДБ, но въпросът не е дали някой може сам, а дали може да има силна политическа формация, която представлява икономически независимите хора в България, които непрекъснато стават повече", отбеляза Кънев. 

Той посочи още, че обединението е било създадено, за да спечели първото място на едни избори.

"За съжаление не го спечелихме, после коалицията остана, за да удържи второто място на следващи избори, но пак не го постигнахме, а ние останахме трети на европейските избори, което дойде малко шоково", каза евродепутатът.

Той не намира за политически реалистично президентът Румен Радев да даде третия мандат на ПП-ДБ. По-рано и Надежда Йорданова от коалицията изрази същата позиция. 

"Не вярвам Румен Радев да даде мандата на политическа сила, която винаги е изповядвала ценностите на парламентарната република. Той цели да има избори", смята Кънев.   

Според него, ако отидем на седми подред предсрочни парламентарни избори, концепцията на евроатлантическото общество ще се срине.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    4

    демотиватор

    22.06 2024 в 13:29

    "Според него решението на Христо Иванов да напусне парламента показва огорчение."

    Как няма да е огорчен бе, Радане- съсипаха го човека Шарлатаните, дет рече той самият кат подаде оставка- до "претърпян провал" го докараха, че и да се извинява на народа!
    Как викаше баба- "събра се с лоши другари и пропаднà!". (ジ) (ジ)

    1000

    3

    PaulPierce

    22.06 2024 в 13:17

    Е той Радан преди години се провали доста повече от Христо Иванов, след като Реформаторски Блок бяха абсолютно безгласна буква в правителството на Боко. Следователно не е съвсем редно да се изживява като последна инстанция

    310

    1

    Telluris Malus

    22.06 2024 в 11:14

    Нищо няма да се срине, Радане. Но и ДБ няма да надскочи себе си. България има нужда от дясна партия, а не от центристи като ДБ или ПП.