Радан Кънев: Лавров дойде да агитира да нарушим правилата на ЕС

OFFNews 08 юли 2014 в 09:59 3124 10

Радан Кънев

Външният министър на Русия Сергей Лавров посети България, за да я насърчи да наруши правилата на Европейския съюз.

Това обяви пред bTV говорителят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев.

Лавров беше в България вчера като официален повод за визитата му беше отбелязването на 135-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, но той не скри, че идва и за разговори по замразения проект "Южен поток".

По думите на Радан Кънев Лавров е дошъл в София най-вероятно, за да се "донамести" процедурата за избор на изпълнител на проекта "Южен поток", срещу провеждането на която възразява Европейската комисия.

"Конкурс с обществена поръчка не е проведен и те сега опитват да донаместят тази процедура, която е обявена от председателя на ЕК за незаконна - тоест кражба, да я направят законна", смята лидерът на ДСБ.

Според него Пламен Орешарски не казва дата за оставка заради външните си партньори - повечето от които са в Кремъл, и вътрешните, които личат от обществените поръчки. 

Политологът Огнян Минчев също прогнозира вчера, че след посещението на Лавров оставката на Орешарски може да се отложи.

Кънев припомни думите на Лавров от вчера, че "нарушаването на европейското законодателство е българска, а не руска инициатива". 

Според Реформаторите правителството е подписало таен договор за "Южен поток" с руската страна, който обслужва фирми на БСП и ДПС.

Радан Кънев определи проекта като "завера на руската страна и българската мафия срещу европейските правила".

Той смята, че в тази завера е енергийният министър Драгомир Стойнев, който се спряга за наследник на Сергей Станишев на лидерския пост в БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!